Ministrul Mediului anunță un program de finanțare inedit. Vezi despre ce este vorba

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor  va lansa un program de finanţare care va ajuta proprietarii de case să le eficientizeze din punct de vedere energetic, scrie Agerpres. Astfel, se va reduce consumul de energie şi implicit emisiile de gaze cu efect de seră, a anunțat ministrul Mediului, Costel Alexe, într-un mesaj pe Facebook.

Acesta a mai precizat că  programul va fi dezvoltat cu sprijinul asociaţiilor de profil şi instituţiilor internaţionale şi va avea cinci obiective majore. Primul obiectiv se referă la protejarea mediului, direct şi indirect. ,,Clădirile sunt responsabile pentru 40% din energia consumată în Uniunea Europeană şi 36% din emisiile de gaze cu efect de seră. În România, cifrele, conform asociaţiilor de profil, sunt mai mari: 50%, respectiv 40%. Mai mult decât transportul, mai mult decât industria. De ce să continuăm să aruncăm în atmosferă aceste emisii, făcând rău planetei şi României? Nu în ultimul rând, acest program are în vedere să protejeze pădurile. Foarte mulţi oameni taie copaci pentru a-şi încălzi casele. O casă care pierde mai puţină căldură înseamnă mai mulţi copaci salvaţi de la tăiere”, a scris Costel  Alexe pe Facebook.

Ministrul Mediului a mai precizat că prin acest program veniturile proprietarilor de case vor creşte indirect, prin faptul că vor plăti facturi mai mici pentru încălzirea şi răcirea locuinţelor. ,,Să nu uităm că un român din 5 nu-şi poate încălzi adecvat locuinţa sau are dificultăţi în a-şi plăti facturile, aflându-se în situaţie de sărăcie energetică. Spre exemplu, proprietarul unei case tipice termoizolate poate plăti cu 1.500 – 2.000 de lei mai puţin pe an. Suma poate creşte, în funcţie de imobil şi de soluţiile folosite”,  a explicat Costel Alexe.