Ministrul de Finanțe anunță posibile modificări. Se cere impozitarea bacșișului la restaurant

Foto: digi24.ro

Ministrul de Finanțe a propus un nou proiect prin care bacșișul pe care oamenii îl lasă în restaurante să fie trecut pe nota de plată. Această modificare se va aplica cel mai probabil din această toamnă și are scopul de a dubla veniturile angajaților în domeniu.

Potrivit digi24.ro, această decizie a fost luată de ministrul de Finanțe împreună cu reprezentanții industriei. “Ne-am gândit să fie o măsură voluntară, nu obligatorie, iar banii obținuți din «tips» să ajungă la angajați, nu la antreprenori”, spune omul de afaceri Dragoș Anastasiu.

Proprietarii restaurantelor sunt de părere că trebuie legalizat bacşişul dat prin plata cu cardul şi cel prin ordin de plată, adică prin bon fiscal. „Astăzi, un angajat care primeşte bacşiş prin card sau prin ordin de plată, este considerat venit salarial. Asta înseamnă că este impozitat cu aproape 60%. Ceea ce doreşte industria astăzi este reglementarea acestui bacşiş, ceea ce înseamnă că, la un bacşiş de 100 de lei, salariatul va fi impozitat cu 10%. Adică 10% va merge la stat şi 90% rămân angajatului”, spune Daniel Mischie, directorul general al unui lanț de restaurante.

Astfel, se estimează că peste 100.000 de angajaţi vor avea câştiguri mai mari, dacă bacşişul va fi considerat venit din altă sursă și nu venit de natură salarială, pentru care se plătesc contribuţii sociale.