Ministrul Culturii: Restaurarea interioară a Palatului greco-catolic din Oradea, finanţată de Institutul Naţional al Patrimoniului

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat, la Oradea, că restaurarea interioară a Palatului greco-catolic din Oradea, distrus în incendiul din 28 august 2018, va fi finanţată din fondul Institutului Naţional al Patrimoniului prin Programul naţional de restaurare, potrivit Agerpres.

Conform informațiilor furnizate de primarului Ilie Bolojan, suma totală estimată pentru lucrările de restaurare-reabilitare interioară este de aproximativ 5,7 milioane de euro, din care partea de restaurare, care ar urma să fie susţinuă de INP, s-ar ridica la un procent de 80%.

“Vreau să vă mulţumesc, în primul rând, domnule primar, că sunteţi un prieten al patrimoniului şi al culturii. Cred că orice ministru al Culturii ar trebui să îşi dorească în fiecare oraş câte o administraţie locală atât de atentă cu tot ce înseamnă patrimoniu. Nu o spun eu, ci o spun cifrele: aveţi aici peste o sută de obiective de patrimoniu, din care peste 80% sunt reabilitate, caz rar întâlnit în ţară! Uitaţi-vă la Brăila, la Constanţa, unde obiectivele de patrimoniu stau în paragină de atâta timp. Oradea este un exemplu de urmat din acest punct de vedere. Orice ministru al Culturii trebuie să fie mândru că are un partener precum administraţia locală din Oradea. De aceea, eu sunt surprins să vă spun că este o premieră astăzi. Este pentru prima dată când prin Programul naţional de restaurare este finanţat un obiectiv de patrimoniu din Oradea”, a declarat, în conferinţă de presă, ministrul Culturii.

Palatul greco-catolic, care a fost distrus în urmă cu doi ani, a beneficiat, în cei doi ani, de lucrări de reabilitare, atât în interior cât şi la exterior, fiind  înlocuite ferestrele arse şi refăcute faţadele exterioare şi cele din curte.

De asemenea, în continuare, palatul va intra într-un proces de restaurare şi reabilitare în interior. Se știe că partea de restaurare va fi suportată din fondul INP. Consilierii locali au aprobat joi, 10 septembrie, în şedinţa de CL Oradea, proiectul de reabilitare a interioarelor care se ridică la o valoare estimată de 5,7 milioane de euro.