12 august 2022

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Ministrul Bogdan Aurescu va avea consultări politice cu ministrul federal al afacerilor externe din Germania, Annalena Baerbock

Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Vineri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, o va primi  pentru consultări politice, pe ministrul federal german al afacerilor externe, Annalena Baerbock, cu ocazia vizitei pe care şeful diplomaţiei germane o efectuează în România, în contextul co-prezidării celei de-a doua ediţii a Conferinţei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al  Ministerului de Externe, preluat de News.ro,  consultările se vor desfăşura, în contextul special al celebrării, anul acesta, a 30 de ani de la semnarea Tratatului dintre România şi Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa, la 21 aprilie 1992, a 55 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice cu Republica Federală Germania şi a 150 de ani de la înfiinţarea primei Agenţii diplomatice a României la Berlin.

”Cei doi oficiali vor marca momentul aniversar al relaţiei bilaterale prin semnarea unui panou filatelic aniversar”, precizează MAE.

Aceste consultări vor viza stadiul relaţiei bilaterale şi premisele multiple pentru consolidarea acesteia, cu accent pe dialogul politic, componenta economică şi cooperarea sectorială.

Totodată, cei doi miniştri de externe vor discuta principalele teme de pe agenda europeană şi internaţională, cu accent pe situaţia de securitate din regiune, generată de agresiunea militară ilegală şi nejustificată a Federaţiei Ruse în Ucraina, sprijinul umanitar acordat Ucrainei şi refugiaţilor din această ţară, securitatea alimentară, implicaţiile regionale, inclusiv asupra statelor din Vecinătatea Estică, precum Republica Moldova.

Discuţiile vor prilejui, totodată, şi un schimb de opinii pe dosare europene de actualitate, precum rezilienţa strategică şi securitatea energetică a Uniunii Europene, procesul de extindere şi rezultatele Conferinţei privind Viitorul Europei.

Print Friendly, PDF & Email