Ministerul Sănătăţii începe campania de vaccinare antigripală gratuită

Foto: ziuadecj.realitatea.net

Ministerul Sănătăţii a anunțat că începe campania de vaccinare antigripală gratuită, din sezonul epidemic 2019-2020. Potrivit news.ro, au fost achiziţionate 1,5 milioane de doze de vaccin, cu circa 200.000 în plus faţă de anul trecut.

Primele 50.000 de doze de vaccin au fost distribuite deja în judeţe și vor fi folosite pentru imunizarea personalului medical, iar celelalte doze vor fi distribuite începând cu a doua parte a lunii octombrie.

Campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare şi vizează reducerea îmbolnăvirilor cauzate de gripa de sezon.

Astfel, vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical și gravide.

“În ultimii doi ani am făcut paşi importanţi pentru îmbunătăţirea activităţii de vaccinare. Campaniile de vaccinare şi informare «door-to door» pentru vaccinarea antirujeolă au dus la creşterea numărului de copii vaccinaţi în zonele defavorizate unde s-au derulat. Iar în această toamnă începem mai repede vaccinarea antigripală a personalului medical, cea mai expusă categorie de persoane la îmbolnăvire”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în perioada 2018-2019 au fost înregistrate 199 de decese confirmate cu virus gripal. Epidemia de gripă a fost declarată în 30 ianuarie, când erau confirmate 54 de decese provocate de gripă.