Ministerul Muncii propune: tichete de masă cu valoarea maximă de 15,18 lei

 

În această perioadă un proiect de ordin privind valorea tichetului de masă a fost postat pe site-ul Ministerului Muncii și este supus dezbaterii publice până pe 25 septembrie. Acesta prevede ca valoarea tichetului de masă să nu depășească 15,18 lei. Aceeași valoare este propusă și pentru primele luni ale anului următor, mai exact din ianuarie  până în martie 2020, potrivit digi24.
Conform acestui proiect, pentru al doilea semetrul din 2019, din luna octombrie, valoarea nominală a unui tichet de masă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare cu modificările și completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, urmează să nu depășească  suma de 15,18 lei.
Aceasta schimbare vine in contextul în care mai mulți deputați PSD au propun în aprilie anul acesta  mărirea  valorii nominale maxime a tichetului de masă de la 15 lei la 20 de lei.
Cei care au inițiat proiectul majorării veneau cu următoarele argumente: “valoarea actuală nominală a unui tichet de masă este de 15,18 lei (înainte de impozitare) şi nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condiţiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 21,40 lei. Un număr mare de angajaţi se află în imposibilitatea de a avea o masă adecvată în timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru încărcat, fie că nu au acces la achiziţionarea unei mese. Astfel, această problemă rămâne o responsabilitate comună a statului, precum şi a angajatorului, pentru a le oferi o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru. Valoarea tichetului de masă este printre cele mai mici din Europa. Dacă în România valoarea este aproximativ 3,21 euro, în Spania este 11 euro, în Belgia este 8 euro, în Franţa este 11,04 euro, în Grecia este de 6 euro, iar în Portugalia este de 7,63 euro”.