3 august 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Ministerul Mediului: urșii agresivi ar putea fi împușcați în 24 de ore

Foto: Guliver/GettyImages

Ministrul mediului Taczos Barna spune că deja în România nu se mai poate vorbi exclusiv despre o intervenție umană asupra habitatului urșilor pentru a explica incursiunile tot mai dese ale acestora în zonele locuite, ci despre o înmulțire excesivă a populației de urși, potrivit digi24.ro.

Tocmai de aceea, ministerul pe care îl conduce pregătește o modificare a legislației, astfel încât animalele agresive să poată fi împușcate în maximum 24 de ore. Ordonanța ar urma să fie aprobată în guvern în luna iulie.

Întrebat de ce s-a ajuns la incursiuni tot mai dese ale urșilor în zone locuite și ce le lipsește acestor animale, ministrul a spus că nu crede că le lipsește nimic. „Sunt zone unde habitatul e neatins, unde oamenii nu au căutat soluții locale, nu au trecut la braconaj, otrăvire, nu au pus capcane sau laț și exact în zonele unde pădurea e neatinsă, chiar acolo se înmulțesc aceste atacuri. Cred că nimeni nu poate să demonstreze că într-un județ unde au fost o mie și ceva de cazuri de atacuri în 5 ani a crescut de 10 ori suprafața tăiată sau masa lemnoasă exploatată din păduri. Acest argument nu mai stă în picioare și vedem zi de zi că populația de urși crește natural, în cazul în care nu există intervenție umană. Vorbim despre o specie aflată în vârful lanțului trofic și care se simte foarte bine în pădurile României și vrând-nevrând, crește ca populație  an de an”, a declarat ministrul Mediului.

Prezența urșilor: În 2021, de 10 ori mai multe apeluri la 112 decât în 2016

Zeci de apariții ale urşilor au fost semnalate în acest an în zone locuite de oameni. Urșii coboară în localități după hrană. Sate din județul Argeș se confruntă, de pildă, zilele acestea, cu un număr semnificativ de „vizite” ale urşilor, iar oamenii se plâng că autoritățile nu fac nimic ca să le protejeze gospodăriile. Ei spun că muncesc jumătate de an să crească porci pentru iarnă, însă vara animalele cad pradă urșilor.

Astfel, va fi vorba despre aplicarea a două proceduri: una imediată și una de prevenție, însă ministrul a subliniat că în niciun caz nu va fi vorba despre vânătoare, ci doar de „extragere” a animalului, în anumite situații.