Ministerul Mediului promite investiții de 3 miliarde de euro

Secretarul de stat din minister, Iulian Octavian Stana, a participat de curând la cea de a doua reuniune România-Comisia Europeană privind elaborarea documentelor de programe pentru investiţiile din fondurile europene 2021-2027. Programul investițional din fonduri europene propus de către Ministerul Mediului însumează aproximativ 3 miliarde de euro.

Conform jurnaliștilor de la dcnews.ro se pare că viitoarele investiții vizează, în special, sectorul gestionării deșeurilor, calitatea aerului și biodiversitatea. România a propus partenerilor europeni un amplu program de investiții ce va fi destinat viitorului exercițiu financiar: infrastructură de colectare separată, sisteme inteligente pentru implementarea principiului „plătește pentru cât arunci”, modernizarea infrastructurii de sortare a deșeurilor, investiții în biodigestoare anaerobe pentru producția de GNC (gaz natural comprimat), investiții în autogunoiere care să funcționeze cu GNC și în sisteme de producere a combustibililor alternativi.

Scopul nostru trebuie să fie implementarea economiei circulare, adică reintroducerea deșeurilor în fluxul economic, iar cantitatea depozitată să tindă spre zero. Este o măsură care ajută deopotrivă la protejarea mediului și oferă un impuls asupra economiei, mai ales în privința producerii combustibililor alternativi, a declarat secretarul de stat Iulian Stana.

În ceea ce privește îmbunătățirea calității aerului, au fost propuse investiții pentru trecerea în domeniul rezidențial a centralelor de apartament, care funcționează pe lemn sau cărbune, la termocentrale care să funcționeze pe gaz sau pe curent.

De asemenea pe agenda reuniunii experților români cu reprezentanții Comisiei Europene se regăsește și biodiversitatea. În legatură cu acest subiect se iau în considerare: investiții în ariile protejate care fac parte din Rețeaua Natura 2000, în infrastructura verde la nivel urban și în Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Rezervația Biosferei Delta Dunării

 

Un aspect foarte important este desigur absorbția cât mai multor fonduri europene. Transpunerea lor în proiecte, atât la nivelul Ministerului Mediului, cât și la nivel privat sunt considerate esențiale pentru dezvoltarea infrastructurii de mediu. In privința acestui subiect Iulian Stana a spus : ”Finanțările provenite din fondurile europene susțin dezvoltarea României și în același timp, prin investițiile în domeniul mediului, vom reuși să luptăm împotriva poluării, a schimbărilor climatice și să gestionăm mult mai eficient problema deșeurilor prin introducerea principiilor economiei circulare”.