17 ianuarie 2022

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Ministerul Mediului: Dacă în 2024 vor fi multe deşeuri PET şi de sticlă pe câmpuri, vom avea o problemă

România va avea o problemă foarte mare din punct de vedere financiar, dar şi de mediu, dacă, în anul 2024, se va recicla o cantitate de numai 20% din plasticul pus pe piaţă, iar multe deşeuri PET sau de sticlă vor fi în continuare pe câmpuri, consideră Cosmin Teodoru, director general în cadrul Direcţiei Generale Deşeuri, Situri Contaminate şi Substanţe Periculoase din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), potrivit Agerpres.

Oficialul MMAP a afirmat, totodată, că Sistemul de Garanţie-Returnare ar trebui să fie funcţional din luna octombrie a anului 2022.

“Celebrul Sistem Garanţie – Returnare îl aşteptăm de câţiva ani de zile. Sistemul are un istoric în România şi, din păcate, am consumat doi-trei ani de zile doar pregătindu-ne să lansăm conceptul la nivel legislativ. Avem un cadru de la care să plecăm. Proiectul şi sistemul în sine sunt extrem de complicate. Pe scurt, înseamnă că de la un moment dat toate produsele ambalate în ambalaj de sticlă, aluminiu şi PET de un anumit volum, de la 100 ml la 3 litri vor fi purtătoare de garanţie. Decizia ministerului a fost ca această garanţie să fie de 50 de bani. Asta înseamnă că fiecare produs pus pe piaţă de la un moment dat trebuie să fie purtător al acestei valori adăugate. În momentul în care am consumat produsul eu, ca şi cetăţean, beneficiar al acestui produs, mă întorc când doresc eu, unde doresc eu şi returnez acel ambalaj. În schimbul ambalajului returnat voi primi fie bani cash, fie voucher, fie orice altă contribuţie financiară. Dacă intrăm în detalii, sunt convins că şi colegii din partea producătorilor şi a retailerilor vor avea de adăugat foarte multe lucruri pe acest subiect. Legea spune că sistemul va deveni funcţional de la 1 octombrie 2022”, a menţionat specialistul.

Hotărârea de Guvern care reglementează Sistemul Garanţie-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (SGR), prin care se plăteşte o garanţie de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziţionată, a fost aprobată de Guvern, în data de 4 octombrie 2021.

Prevederile acestei HG sunt aplicabile pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.

Conform documentului, cantităţile de ambalaje returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori. Întreaga infrastructură de preluare a deşeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcţionează deja. Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanţi ai acestora, comercianţi, dar şi statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecţia mediului cu o pondere de 20%.

Hotărârea de Guvern prevede ca, după selectarea operatorului naţional de sistem, întreaga infrastructură să fie finalizată în luna octombrie a anului viitor.

Print Friendly, PDF & Email