Ministerul Justiţiei preia preşedinţia Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar

Foto: Facebook/Ministerul Justiției

Ministerul Justiţiei a anunţat că a preluat preşedinţia Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar (CNDIU), pe durata următorului an, potrivit Agerpres.

“Preluarea preşedinţiei Comisiei de către Ministerul Justiţiei reprezintă o oportunitate pentru a dezvolta atât dimensiunea juridică ce ţine de implementarea şi aplicarea dreptului internaţional umanitar, cât şi dimensiunea programatică, ce ţine de viziunea României faţă de acest subiect”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Justiției.

Ministerul Justiției îşi propune elaborarea unui Ghid de drept internaţional pe înţelesul tuturor, care să conţină elemente fundamentale din practica dreptului internaţional umanitar şi un ansamblu esenţial de cutume aplicabile de către cetăţenii care intră sub incidenţa dreptului internaţional umanitar.

Comisia Naţională de Drept Internaţional Umanitar este un organ consultativ al Guvernului, fără personalitate juridică, care a fost înfiinţat prin Hotărârea Guvernului 420/29 martie 2006, în scopul îndeplinirii obligaţiilor ce revin României în baza tratatelor internaţionale din domeniul dreptului umanitar.