Ministerul Finanţelor a propus rectificarea bugetară. Vezi cine câștigă și cine pierde

Foto: news.ro

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat, astăzi, că a elaborat proiectul rectificării bugetare şi asigură respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar. Potrivit news.ro, Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru acest an s-a majorat la 1031 miliarde lei, în comparație cu suma estimată la începutul anului de 1022,5 miliarde lei.

”Proiectul rectificării bugetare asigură sumele necesare pentru plata pensiilor şi a salariilor. De asemenea, sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investiţii aflate în derulare, în timp ce sunt reduse sumele alocate instituţiilor cu un grad scăzut de utilizare a banilor alocaţi”, specifică Ministerul.

Ministerul asigură suma de 135 milioane lei pentru finalizarea procesului de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi a timbrului de mediu pentru autovehicule.

Au fost majorate bugetele locale (cu 4,4 miliarde lei, din care 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare) și plafonul de împrumuturi/ trageri pentru unităţile administrativ teritoriale (cu 400 milioane lei).

Mai mult, s-au diminuat bugetele pentru Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării şi Inovării (- 369,1 milioane lei), Ministerul Educaţiei Naţionale (-1,03 miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei).