Ministerul Educației, amendat cu 2.000 de lei din cauza discriminării. Vezi mai multe detalii

Foto: digi24.ro

Ministerul Educației a primit o amendă de 2.000 de lei din partea Consiliului Național de Combatere a Discriminării, deoarece nu a asigurat programe școlare și manuale de limbă română speciale pentru elevii maghiari, pe tot parcursul învățământului preuniversitar, potrivit hotnews.ro.

Decizia a fost luată astăzi, după ce CNCD a analizat o sesizare mai veche cu privire la acest fapt. ”Lipsa manualelor școlare de limbă română speciale, lipsa noilor programe școlare speciale la limba română pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, pe tot parcursul învățământului preuniversitar încalcă dreptul constituțional al cetățenilor români aparținând minorității maghiare, elevi în clase cu predare în limba maternă maghiară”, se arată într-un comunicat emis de CNCD.

Mai mult, instituția arată că Ministerul Educației Naționale nu a inițiat și implementat nicio politică publică pentru îmbunătățirea creșterii gradului de cunoaștere a limbii oficiale a statului de către elevii aflați în clasele cu predare în limba maternă maghiară.

CNCD recomandă Ministerului Educației Naționale să întreprindă de urgență toate măsurile necesare pentru a aplica prevederile Legii Educației Naționale nr. 1 din 2011, referitoare la predarea limbii și literaturii române pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, cu scopul de a asigura dreptul constituțional al acestora de a învăța limba română, limba oficială a statului.