Microparticulele de plastic din apa potabilă, risc scăzut pentru sănătatea oamenilor

Microparticulele de plastic din apa potabilă prezintă un risc ”scăzut” pentru sănătatea oamenilor, la nivelurile înregistrate în prezent. Însă sunt necesare studii suplimentare pentru a oferi asigurări consumatorilor, a precizat  Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit Reuters.

Anul trecut s-au realizat mai multe studii legate de particulele de plastic care s-au găsit în apa de la robinet, dar și în cea îmbuteliată, care au îngrijorat consumatorii. Se pare că totuși în prezent situația nu este chiar atât de rea, după cum a declarat agenția ONU din domeniul sănătății în primul raport asupra unor potenţialelor riscuri pentru sănătate asociate cu ingerarea microplasticelor.

Microplasticele pătrund în  apa potabilă, în special prin deversarea apelor reziduale, a mai precizat OMS. După analizarea probelor luate, s-a constatat că microplasticele descoperite în anumite cazuri în apa îmbuteliată par să fie rezultatul  procesului de îmbuteliere sau de ambalare, prin folosirea dopurilor din plastic, după cum arată raportul prezentat.

“Mesajul principal este de a asigura consumatorii de apă potabilă din întreaga lume că, pe baza acestei evaluări, estimăm un risc scăzut”, a precizat Bruce Gordon, din cadrul departamentului pentru sănătate publică al OMS, într-o întâlnire de informare.

În apa, cele mai numeroase particule de plastic au dimensiuni mai mari de 150 de micrometri în diametru și sunt eliminate din organism prin excreție. Se pare că pentru particulele mai mici există o probabilitate mai mare ca ele să traverseze peretele intestinal si chiar să ajungă la alte țesuturi.

“Pentru aceste particule de dimensiuni mai mici, în cazul cărora datele existente sunt insuficiente, trebuie să ştim mai multe despre ce anume este absorbit, distribuţia şi impactul acestora”, a spus Jennifer De France, expert tehnic în cadrul OMS şi unul dintre autorii raportului.

De asemenea, ea a mai precizat că este nevoie să se efectueze  mai multe studii referitoare la riscurile cauzate de expunerea la microplastice în mediul înconjurător, mai exact în apa de băut, aer și alimente.

Poluarea cu plastic este atât de răspândită în mediul înconjurător astfel ca  o persoană ar putea ingera cinci grame pe săptămână, echivalentul unui card de credit, este concluzia unu studiu realizat în iunie, la cererea organizaţiei nonguvernamentale WWF International.