Măsură drastică. Vezi ce se întâmplă cu liceele care nu au niciun elev promovat la BAC

Foto: realitateadebotosani.net

Liceele care nu au niciun elev promovat la Bacalaureat anul acesta, nu mai pot înființa clase de a IX-a anul viitor. Potrivit digi24.ro, ordinul de ministru a apărut deja în Monitorul Oficial și este prevăzut clar că unitățile de învățământ în care niciun absolvent de liceu nu a promovat sesiunea de vară a examenului de bacalaureat nu mai pot propune cifre de școlarizare pentru clasa a IX-a pentru anul viitor.

În această situație sunt 43 de licee din 23 de județe. Câteva exemple: Liceul Tehnologic Auto Curtea de Argeș, Liceul Tehnologic Drobeta Turnu Severin, Liceul Tehnologic din Turnu Măgurele.

Situația pe județe a liceelor unde niciun elev nu a luat bacalaureatul în sesiunea de vară. Foto: digi24.ro

Cele mai multe licee unde rata de promovare la Bacalaureat a fost zero în această vară sunt în județele Harghita și Maramureș, cu câte patru unități de învățământ.

Desființarea claselor de a IX-a la liceele unde promovarea la BAC a fost zero nu va duce la șomajul profesorilor. Aceștia vor preda la școlile profesionale. Liceele, în loc să aibă clasa a IX-a de liceu, vor avea clasa a IX-a de profesională, a explicat fostul ministru, Ecaterina Andronescu.

O măsură asemănătoare a mai fost dezbătută și în anii trecuți. Mai exact, metodologia din 2011 prevedea ca liceele care aveau sub 15% rată de promovare la examenul maturității să primească pentru clasa a IX-a un plan de școlarizare diminuat cu cel puțin o clasă.