20 aprilie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Măștile sanitare uzate ar putea fi folosite în asfaltarea drumurilor

Foto: Getty Images

Oamenii de știință au găsit o modalitate de a reduce impactul măștilor de unică folosință asupra mediului, prin utilizarea lor în asfaltarea drumurilor, potrivit digi24.ro.

Potrivit unui studiu, măștile care ajung să fie transformate în deșeuri sau să polueze oceanele ar putea fi reciclate. Astfel, până la 3 milioane de măști ar putea fi utilizate prin încorporarea lor în materialele de construcție necesare pentru asfaltarea unui kilometru de drum cu două benzi de circulație.

Astfel, ar putea fi reciclate în mod inteligent până la 93 de tone de deșeuri.

news-face-masks-roads

Cercetarea este prima de acest gen, care a cercetat potențialul de utilizare a măștilor chirurgicale de unică folosință în construcții civile.

Din punct de vedere tehnic, drumurile sunt formate din mai multe straturi, iar măștile sanitare, mărunțite, ar putea fi utilizate într-unul dintre ele. S-a constatat că un amestec de 1% măști sanitare și 99% moloz de construcție prelucrat ar fi un amestec optim, care asigură un strat durabil pentru drumuri, îndeplinind toate cerințele din punct de vedere tehnic.

news-rca-shredded-face-masks

Analiza arată că măștile faciale ajută la adăugarea rigidității și rezistenței produsului final, conceput pentru a fi utilizat pentru straturile de bază ale drumurilor și trotuarelor.

Lasă un răspuns