Mașinile electrice se vor încărca în 10 minute. Vezi ultima descoperire

Foto: Agerpres

Motivele de îngrijorare ale șoferilor care posedă mașini electrice ar putea să se mai diminueze. Inginerii americani susțin că au dezvoltat o baterie care se poate încărca într-un timp foarte scurt, în doar 10 minute potrivit Press Association.

Pentru ca vehiculele electrice să se răspândească mai  mult, încărcarea lor este o problemă esențială care necesită soluționare, astfel încât atunci când șoferii se opresc pentru o cafea aceasta să se poată încărca.

Această posibilitate de încărcare ar înlătura și teama  șoferilor că mașina lor va rămâne fără energie dacă ei pornesc la un drum mai lung.

Există și părți mai puțin favorabile ale acestei soluții de încărcare. Se pare că încărcarea rapidă a bateriilor litiu-ion poate degrada bateriile, susţin cercetătorii de la Penn State University din Statele Unite. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că fluxul de particule de litiu, numiţi ioni, care circulă de la un electrod la altul pentru a încărca unitatea şi a menţine energia necesară pentru utilizare, este perturbat în cazul încărcării rapide la temperaturi reduse. Astfel, în loc ca ionii de litiu să fie depozitaţi fără probleme în anod, aceştia se scurg către suprafaţă, reducând capacitatea bateriei şi făcând-o mai nesigură.  Încărcarea la temperaturi mai mari evită această problemă, însă şi perioadele lungi cu temperatură ridicată  pot degrada bateriile vehiculului, au mai supus cercetătorii.

De curând ei au descoperit o modalitate de a rezolva și această problemă, astfel bateriile ar trebui să se încălzescă la 60 de grade Celsius timp de doar zece minute şi apoi s-ar răci rapid revenind la temperatura ambientală. Răcirea rapidă se va face folosind sistemul de răcire proiectat în maşină.

Studiul realizat de americani a fost  publicat în jurnalul ştiinţific Joule și a demonstrat că acest sistem ar putea încărca complet un vehicul electric în zece minute, iar bateria poate fi realimentată de numeroase ori.

”Am demonstrat că putem încărca un vehicul electric în zece minute pentru o distanţă de 200 până la 300 de mile (322-482 kilometri) şi putem face acest lucru menţinând 2.500 de cicluri de încărcare, sau echivalentul a jumătate de milion de mile parcurse”, a explicat Chao-Yang Wang, profesor la Penn State University.