Mașinile electrice, demontate de activiştii pentru mediu

Foto: gandul.info

Motoarele maşinilor electrice pot genera o serie de probleme pentru mediul înconjurător, în condiţiile în care acumulatorii puternici utilizează litiu. Potrivit BBC, necesarul de electricitate va creşte şi probabil va proveni din surse fosile.

Estimările Agenţiei Internaţionale pentru Energie arată că, până în anul 2030, peste 125 de milioane de vehicule electrice vor fi înmatriculate în întreaga lume.

Cele mai mari stocuri de litiu se găsesc în Munţii Anzi. În Argentina, în provincia Jujuy există o serie de proiecte de extragere a litiului. Aceste proiecte sunt contestate masiv de populaţiile indigene, care, la fel ca şi grupurile ecologice, sunt preocupate de consumul mare de apă necesar operaţiunilor de extracţie într-o regiune foarte aridă.

Oamenii de ştiinţă avertizează că litiul nu este singura problemă de mediu asociată motoarelor electrice. “Trebuie să vedem imaginea completă. Nu trebuie să ne concentrăm doar pe maşină şi pe baterie, ci trebuie să ne gândim şi de unde provine electricitatea pentru încărcarea bateriilor. Este energie regenerabilă ori este curent electric produs din combustibili fosili?”, a spus Victoria Flexer, profesor de Electrochimie.

Din zona Jujuy au fost extrase 14.000 de tone de litiu în anul 2018. Oamenii de ştinţă afirmă că pentru procesare a fost utilizată cantitatea de 420 de milioane de litri de apă potabilă.