28 iulie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Maramureş: Ecologizarea minei Cavnic, blocată din lipsa fondurilor

Compania minieră Remin, care se ocupă cu ecologizarea fostei mine situată la periferia oraşului Cavnic din Munţii Gutâi, se află în imposibilitatea continuării acţiunilor de ecologizare din lipsa fondurile financiare care ar trebui alocate de Ministerul Economiei, a declarat directorul unităţii, Ioan Nechita, potrivit Agerpres.

“Remin nu mai poate efectua lucrări la mina Cavnic, doar operaţiuni de conservare şi ecologizare. Lipsa fondurilor nu ne permite lucrări de ecologizare sau închidere. Încercăm să neutralizăm apa care provine din mină cu var. Tehnic, nu putem spune că se face o epurare apei din mină, pentru că mina nu deţine o staţie de epurare. Acestea sunt condiţiile actuale”, a spus Ioan Nechita.

În context, primarul oraşului Cavnic, Vladimir Petruţ, a precizat că mina, închisă în urmă cu 14 ani, reprezintă o sursă de poluare aproape permanentă pentru râul care străbate localitatea.

“Flora, fauna, dar şi animalele sălbatice care se adapă cu apă din râul Cavnic sunt printre cele mai afectate, iar odată cu scăderea nivelului apei pe râu, situaţia e şi mai neplăcută. (…) Constructorii care se ocupă de ecologizarea minei au montat nişte stavile din beton pe râu, probabil în ideea că în acest fel s-ar reduce efectul poluării, şi au aruncat var care s-a prins de beton din cauza nivelului scăzut al apei, fiind vară. (…) Apa de mină de culoare roşiatică sau ruginie ajunge în râul Cavnic, poluând întregul curs de apă”, a spus Vladimir Petruţ.

Reprezentatul Gărzii de Mediu Maramureş, Marcela Chindriş, a informat că, pentru continuarea lucrărilor de ecologizare, Ministerul Economiei ar trebui să aloce fondurile necesare.

Mina Cavnic, alături de minele Herja, Şuior şi Baia Borşa erau, până la închidere, în anul 2007, principalele furnizoare de minereu neferos – aur, argint, cupru, wolfram- industriei metalurgice din România.