Maine, 21 august, începe a doua sesiune la Bac

Foto: observatorul.tv

Iată că aproape a trecut vacanța și a doua sesiune de la Bac va începe chiar mâine. Pentru aceasta sesiune  s-au înscris peste 43.500 de candidați, potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale.

“Peste 43.500 de candidaţi s-au înscris în vederea susţinerii probelor din a doua sesiune (august-septembrie) a examenului naţional de Bacalaureat 2019, începând de miercuri. Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi peste 28.700 de candidaţi provin din promoţia 2018 – 2019, iar peste 14.800 de candidaţi sunt din promoţiile anterioare”, se arată într-un comunicat transmis de AGERPRES.

Probele scrise pentru această sesiunea se vor desfășura astfel: pe 21 august Limba și literatura română, 22 august – Limba şi literatura maternă, 23 august – proba obligatorie a profilului, 26 august – proba la alegere a profilului şi specializării.

Pentru a putea intra  în centrele de examen la probele scrise, candidații trebuie să ajungă  între orele 7:30 – 8:30 și accesul se va face pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate. Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere audio-video.

Cât privește evaluarea competențelor orale, acestea se vor desfășura începand cu 27 august. Astfel proba de competenţe lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) este programată în zilele de 27 august şi 28 august, fiind urmată de evaluarea competenţelor în limba maternă (proba B) în 29 august. Evaluarea competenţelor digitale (proba D) are loc în zilele de 30 august şi 2 septembrie, iar evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C) este programată în zilele de 2 şi 3 septembrie.

Candidatii vor afla  primele rezultatele pe data de 3 septembrie. Acestea  vor fi afișate la centrele de examinare și pe  site-ul bacalaureat.edu.ro până la ora 12:00. În aceeași zi se vor putea depune si contestații între orele 12:00 şi 16:00. Rezultatele finale se vor face publice pe 7 septembrie.

Cei surprinşi ca vor încerca să fraudeze examenul vor fi  eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/ obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. O altă consecință este că aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului,  dupa cum informează Ministerul Educaţiei.

MEN pune la dispoziţie linia TELVERDE (0800801100) pentru a da informații despre  eventuale nereguli din cadrul examenului. Aceasta va fi disponibilă în perioada 21 – 22 august, respectiv luni, 26 august, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 23 august, între orele 8:00 – 14:00.

Un absolvent de liceu, pentru promovat Bacalaureatul, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: să susţină toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; să susţină toate probele scrise şi să obţină nota 5 la fiecare dintre acestea; să obţină media 6 cel puţin, la probele scrise.