Mai multe școli din România sunt înființate în case private, fără autorizație și condiții de igienă

Foto: transilvaniareporter.ro

Zeci de elevi din Bistrița-Năsăud vor începe anul școlar în case particulare, fără condiții de igienă sau autorizații. Potrivit Mediafax, acestor elevi li se alătură mii de copii care vor învăța în diverse clădiri neautorizate.

Opt unităţi şcolare din Bistriţa-Năsăud funcţionează în case particulare sau la parterul unor blocuri. Majoritatea clădirilor nu au acces la apă şi canalizare, nu sunt autorizate sanitar şi nu pot oferi condiţii corespunzătoare.

Conform prefectului judeţului Bistriţa-Năsăud, Ovidiu Frenţ, casele transformate în şcoli sunt în special în zonele greau accesibile, în comuna Parva, dar şi în oraşele Sângeorz-Băi şi Bistriţa, unde două gădiniţe funcţionează la parterul unor blocuri.

„În Bistriţa-Năsăud există un total de 306 unităţi şcolare, din care 295 sunt de stat şi 11 private. Există 482 de clădiri din care 295 nu necesită autorizaţie ISU pentru că sunt construite înainte de 1992. Un număr de 130 de clădiri au autorizaţie ISU, iar 41 de unităţi nu au autorizaţie ISU. Totodată, 330 de clădiri deţin autorizaţie sanitară de funcţionare, 79 nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare. Şapte unităţi sunt reabilitate şi nu au solicitat autorizaţie, la 33 sunt lucrări în curs şi 15 deţin grupurile sociale în exterior”, a spus prefectul Ovidiu Frenţ.

În cele 15 şcoli care au toaletele în curte învaţă aproximativ 600 de elevi. Majoritatea dintre ele se află în zone greu accesibile unde nu există reţea de apă şi canalizare.

Prefectul Ovidiu Frenț le-a cerut primarilor şi directorilor de şcoli să rezolve problema apei curente în şcolile unde nu există reţea de alimentare cu apă şi să instaleze dozatoare.