Mai multe orașe din România vor să introducă taxiuri electrice

Foto: msnews.ro

Autoritățile îi încurajează pe taximetriștii din mai orașe să treacă la mașinile electrice sau hibride. Potrivit stirileprotv.ro, tot mai multe companii au început să cumpere mașini electrice.

În Reșița există, în prezent, 240 de taxiuri cu licență. Planul autorităților este de a crește numărul taxiurilor electrice, astfel, în planul acestora intră și câteva facilități pentru taximetriști. Aceștia pot alimenta gratuit timp de 2 ani de la stațiile de încărcare ale primăriei. Până la această dată, există două astfel de puncte de încărcare, iar până la sfărșitul anului vor mai fi amenajate încă cinci.

În municipiul Arad, câteva companii au trecut singure la maşini electrice. Una dintre acestea are 28, dintr-un total de 214. “Programul RABLA ne susţine cu o subvenție de 10.000 euro pentru fiecare maşină plus voucherul de 6500 de lei, iar mai apoi la aceste maşini impozitul este zero. Avem staţii de încărcare gratuite în oraş plus staţiile pe care le avem noi şi reviziile. Nu avem nevoie de schimb de ulei filtre şi altele”, a spus Andrada Sălcianu, reprezentantul companiei.

Pe litoral, în schimb, nu există niciun astfel de mijloc de transport. Autoritățile speră să-i convingă pe șoferii de taxi să cumpere mașini electrice prin faptul că vor avea prioritate la obținerea licenței. “Cei care au astfel de maşini electrice sau hibrid obţin licenţa mult mai uşor şi cu un număr mai mare de punct, un bonus practic pentru aceste autovehicule”, a spus Adriana Teodoru, purtător de cuvânt primăria Constanța.

Mai mult, pentru încurajarea transportului fără poluare, cei care deţin maşini electrice sau hibrid nu vor mai plăti parcarea.