18 mai 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Lukaşenko se află în vizită în Iran

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, se află în Iran într-o vizită oficială şi s-a întâlnit cu preşedintele Ebrahim Raisi, scopul acestei deplasări – prima după 17 ani – fiind întărirea cooperării comerciale şi economice, dar şi pentru a discuta despre situaţia “din regiune şi din lume”, potrivit news.ro.

Este cea de-a treia vizită în Iran a liderului belarus, aflat de aproape 30 de ani la putere, dar prima după 17 ani, notează BelTA.

“Subiectul principal al discuţiilor de la Teheran va fi dezvoltarea interacţiunii pe întreaga gamă de relaţii bilaterale, cu accent pe cooperarea comercială şi economică. Întâlnirea preşedinţilor va avea loc într-un format restrâns , dar şi extins, cu participarea membrilor delegaţiilor. Părţile vor discuta despre punerea în aplicare a proiectelor în domeniile industriei, agriculturii, transporturilor şi logisticii. O atenţie deosebită va fi acordată situaţiei din regiune şi din lume”, a precizat serviciul de presă al liderului din Belarus.

Îmbunătăţirea infrastructurii coridorului de transport internaţional Nord-Sud contribuie la revigorarea comerţului reciproc, menţionează agenţia BelTA. Coridorul de transport Nord-Sud, care se întinde pe o distanţă de 7.200 km, porneşte de la portul indian Nava Sheva din sudul oraşului Mumbai şi ajunge la Sankt Petersburg, via Iran. Acesta foloseşte transportul maritim, fluvial şi feroviar.

De asemenea, Minskul şi Teheranul vor să stabilească legături aeriene directe, ca “factor puternic de extindere a cooperării economice între ţări”.

Print Friendly, PDF & Email