Lucrări de Constantin Brâncuşi şi Adrian Ghenie, vândute în licitaţie la Bucureşti

Foto: news.ro

“Untitled” şi “Nova” opere realizate în ulei pe carton de către Adrian Ghenie, au fost lucrările adjudecate joi seară, online, în Licitaţia de artă postmodernă şi contemporană la Artmark. Ei au fost cele  care au reușit să strângă cele mai mari sume,129.000 de euro, respectiv 110.000 de euro. “Le Crocodile” şi fotografia “Cap de fată” de Brâncuşi au fost vândute cu 32.000 de euro.

Expusă la Centrul Cultural Sindan, lucrarea “Untitled”  este inclusă într-o o serie în care artistul a dorit să creeze  un fel de mitologie personală, inspirat de  caracterul simbolist al unor imagini-cheie: melcul, îngerul, roaba, calul. Simbolul central este un înger care împinge o roabă, o joncţiune forţată a teluricului cu divinul, creându-se astfel o realitate subiectivă, cu valori răsturnate sau diferite faţă de cotidian. Lumea se dezvăluie într-o manieră tenebroasă întunecată, invadată de cochilii, înşirate aproape obsesiv şi sugerând un timp împietrit, reminiscenţă a unei alte epoci. Lumea depictată pare să se afle în stare de eroziune de propriile valori joase şi inechităţi.

Opera “Le Crocodile” dar și fotografia “Cap de fată” (“Premiere pierre directe”) realizate de celebrul sculptor Constantin Brâncuşi, au fost vândute în final pentru 18.000 de euro şi 14.000 de euro.

Printul gelatin silver “Cap de fată (Premiere pierre directe)” (1908), de Constantin Brâncuşi, a fost evaluat inițial  între 5.000 – 10.000 de euro, iar modelajul în plumb “Le Crocodile” (1949), la 3.000 – 5.000 de euro. Acesta din urmă provine din colecţia Alexandru Istrati şi Natalia Dumitrescu.

De asemenea, în  cadrul  aceleiași  sesiuni, “Călătorie” de Sabin Bălaşa a fost vândut la 31.000 de euro. Alte lucrări: “Case vechi şi case noi” de Andrei Cădere, la 20.000 de euro, “Portret de copil” de Corneliu Baba – 14.000 de euro, “Îmblânzitorul de păsări” de Felix Aftene – 9.750 de euro, “Femeie cu dantelă” de Gheorghe Fikl – 8.000 de euro.