Legea vaccinării, uitată în sertarele Parlamentului din cauza pandemiei coronavirusului

Foto: desteptarea.ro

În plină epidemie de coronavirus, legea vaccinării nu pare să mai fie o prioritate în Parlamentul României. Deşi proiectul se află la Camera Deputaţilor, for decizional, probabil ca votul final o să fie amânat din nou, scrie antena3.ro. Dacă va intra totuşi în vigoare, legea vaccinării prevede amenzi pentru părinţii care refuză să-şi vaccineze copiii.

Proiectul prevede ca părinţii care nu-şi vaccinează copiii pot primi amenzi cuprinse între  500 de lei şi 1.000 de lei, iar cea mai mare amendă este de 10.000 de lei.

Există şi situaţii speciale în care părinţii nu vor primi amendă în cazul în care nu îşi vor vaccina copii. Aceștia trebuie să vină însă cu dovezi, să aibă un motiv şi anume o contraindicaţie definitivă sau temporară.

Există şi o noutate în proiectul de lege. În anumite situaţii şi vaccinarea adultului ar putea fi obligatorie. Mai exact angajaţii din anumite instituţii vor fi obligaţi să se vaccineze. Este vorba despre instituţiile a căror activitate poate avea impact în sănătate publică.

Deputaţii au mai introdus un amendament în care dacă un copil are reacţie adversă la vaccin, costurile spitaliceşti vor fi suportate de Ministerul Sănătaţii.

Pentru a deveni lege, proiectul trebuie sa treacă acum de votul Camerei Deputaţilor iar mai apoi să fie promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.