29 martie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Legea polițelor RCA se schimbă din nou! Vezi ce noutăți sunt

Modificările la legea polițelor RCA îi vizează pe șoferii care fac multe accidente. Ei ar urma să plătească mai mulți bani pentru aceste asigurări obligatorii. Foto: realitatea.net

Legea polițelor RCA va fi schimbată din nou, pentru ca România să evite sancțiuni de la Comisia Europeană, scriu jurnaliștii de la stirileprotv.ro.

Modificările propuse de Ministerul Finanțelor îi vizeză pe șoferii considerați „păguboși″ de firmele de asigurări, pentru că au provocat daune. Aceștia ar urma să plătească mai mulți bani pentru aceste asigurări obligatorii. Cât despre ce șoferii corecți în trafic, ei ar putea plăti mai puțin decât o fac în prezent.

„În prima fază, va fi o diversificare a tarifelor, nu o creştere a mediei tarifelor. Cei care sunt mai păguboşi vor plăti mai mult, iar cei care sunt mai corecţi în trafic vor plăti mai puţin, deci vor fi încurajaţi care nu au daunalitatea prea mare”, a spus Bogdan Andriescu, specialist asigurări.

Reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară spun însă că schimbările propuse „nu sunt de natură să creeze premisele escaladării tarifelor de prima RCA″.

Proiectul de lege aduce şi o altă noutate: contractul RCA nu va mai putea fi suspendat, în caz că nu circulaţi cu maşina, aşadar dacă maşina este înmatriculată atunci trebuie să aveţi şi o poliţă RCA valabilă. Până acum legea permite suspendarea contractului RCA la pachet cu predarea plăcutelor de înmatriculare.

Proiectul de lege vine după ce Comisia Europeană a avertizat că actuala legislaţie îngrădeşte libertatea asiguratorilor de a-şi stabili propriile prime.

În prima jumătate a anului, o poliţă RCA costă în medie 617 lei, puţin mai mult faţă de anul trecut, potrivit datelor oficiale. În acelaşi timp, companiile de asigurări au plătit daune de 8.400 de lei în medie, cu 10 procente în plus faţă de 2018.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns