Lege aruncată la gunoi. Haos la reciclarea deșeurilor

Foto: ziarmm.ro

A trecut o lună de când ar fi trebuit să colectăm separat gunoiul menajer şi cel reciclabil. De pe data de 1 iulie, toate primăriile din țară erau obligate să pună la blocuri și case pubele separate pentru fiecare tip de deșeu: hârtie, sticlă, plastic și resturi menajere.

Mai mult, primăriile trebuiau să implementeze și sistemul “Plătești pentru cât arunci”. Potrivit stirileprotv.ro, în cele mai multe localități nu s-a schimbat nimic. Mai mult, foarte puține primării respectă legea.Suntem în momentul de faţă la un haos naţional la nivel de administraţie publică locală privind colectarea deşeurilor, nu ştim exact ce avem de făcut. Este bulversant pentru oameni să aibă tot felul de culori de colectare a deşeurilor, pentru că dacă luăm sectoarele din Bucureşti, într-un sector pubelele sunt gri cu sticker colorat, într-un sector sunt colorate., a spus Andrei Consuleanu, expert în mediu.

În orașele în care s-a aplicat legea, se văd deja rezultatele. Spre exemplu, primăria orașului Otopeni ridică separat deșeurile de aproximativ un an. Conform legii, până la finalul anului ar trebui să ajungem la o rată de reciclare de 50%.

Până în prezent au fost trimise peste 800 de sesizări. Dintre acestea, cele mai multe sunt din București. Garda de Mediu efectuează controale, iar primăriile care nu respectă legea riscă amenzi de până la 40.000 de lei. Persoanele fizice riscă sancțiuni de până la 2.000 de lei.