Lanț uman la Hong Kong. China sărbătorește 70 de ani de la înființarea Republicii Populare

Foto: digi24.ro

China sărbătorește 70 de ani de la înființarea Republicii Populare. Aceasta a organizat o paradă formată din 15.000 de soldați, sute de vehicule de luptă, rachete și avioane militare, în Beijing, potrivit digi24.ro.

Președintele chinez, îmbrăcat într-un costum asemenea celor puratate de Mao Zedong , întemeietorul statului comunist, a trecut trupele în revistă dintr-o mașină decapotabilă. Acesta le-a transmis celor care au primit dreptul să asiste la paradă că „nimic nu poate opri națiunea și poporul chinez să avanseze”.

Între timp, mii de oameni au format un lanț uman la Hong Kong pentru a-și arăta dezacordul față de încercările Beijingului de a obține controlul asupra teritoriului autonom. Mai mult, protestul a fost organizat cu o zi înaintea marii aniversări a republicii comuniste.

Participanții au cerut dreptul de a protesta, fără să mai fie atacați de forțele de ordine. Astăzi sunt deja anunțate mai multe acțiuni ale activiștilor pro-democrație, motiv pentru care autoritățile au închis stațiile de metrou și mallurile și au crescut numărul forțelor de ordine.