Lansare de carte, online: “Auschwitz, ultima stație. Povestea mea din lagăr.1943-1945” de Eddy de Wind

Foto: Humanitas

Astăzi, 27 ianuarie, ora 19.30, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului se va lansa online volumul “Auschwitz, ultima stație. Povestea mea din lagăr.1943-1945” de Eddy de Wind, o mărturie tulburătoare din iadul de sârmă ghimpată, ce constituie singura carte scrisă la Auschwitz încă din timpul războiului, recuperată după aproape 75 de ani de la prima ediție, aflată în curs de apariție în peste 30 de țări. Este una dintre cele mai importante cărți apărute în debutului anului în colecția „Raftul Denisei“, categorie care se află sub coordonarea  Denisei Comănescu, traducerea din neerlaneză fiind semnată de Alexa Stoicescu.

“Auschwitz, ultima stație. Povestea mea din lagăr.1943-1945” reprezintă relatare cutremurătoare, în care se regăsesc atrocități, suferință, degradare fizică și morală, dar și solidaritate și încredere, consemnată aproape în timp real, cu sclipiri de iubire și speranță ce luminează, fie și pentru o clipă, unul dintre cele mai cumplite locuri cunoscute. Punând în lumină ceea ce este mai rău, dar  și ceea ce este mai bun în ființa omenească, povestea lui Eddy de Wind poate fi considerată o lecție unică, mereu de actualitate, mereu citită ca un avertisment, potrivit hotnews.ro.
La evenimentul de lansare au fost invitați și vor participa: Felicia Waldman, conferențiar universitar la Facultatea de Litere, Universitatea din București, coordonator al Centrului de Studii Ebraice, Cristian Pătrășconiu și Marian Voicu, scriitori și jurnaliști și Vlad Stroescu, psihiatru. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, directoarea Editurii Humanitas Fiction.

Evenimentul va fi difuzat pe pagina de Facebook a editurii  – Humanitas Fiction – și pe #HumanitasYouTube: https://bit.ly/Humanitas-YouTube. Înregistrările audio vor fi ulterior disponibile pe #HumanitasSoundcloud: https://bit.ly/Humanitas-Soundcloud.

Este cunsocut faptul că Eddy de Wind s-a născut pe 6 februarie 1916 la Haga. Și-a pierdut tatăl pe când avea numai trei ani, dar a crescut înconjurat de marea afecțiune a mamei. Inteligent și tenace, a urmat medicina la Leiden. După ce ocupația germană a impus excluderea studenților evrei, a reușit, cu ajutorul profesorilor săi, să-și termine studiile mai devreme și să-și ia diploma de absolvire. Și-a făcut rezidențiatul în psihanaliză în secret, la Amsterdam, și după o încercare ratată de a fugi în Elveția a mers voluntar în lagărul de tranzit de la Westerbork, unde spera să-și regăsească mama. Acolo a aflat însă că aceasta fusese deja trimisă la Auschwitz. La Westerbork a întâlnit o tânără infirmieră, Friedel, de care s-a îndrăgostit și cu care s-a căsătorit, iar mai apoi au fost deportați împreună la Auschwitz. Deși pe toată perioada cumplită a detenției au reușit să păstreze legătura, în haosul ultimelor zile ale lagărului s-au pierdut unul de celălalt. Înainte de eliberarea lagărului, la care a fost martor, Eddy de Wind a început să noteze într-un caiet gânduri și impresii care vor constitui punctul de pornire al cărții de față. După eliberare, a rămas încă trei luni la Auschwitz, la cererea comandanților sovietici, lucrând ca medic. Acesta este răstimpul în care și-a scris întreaga mărturie care avea să devină cartea-document Auschwitz, ultima stație. Povestea mea din lagăr, 1943–1945 (1946; Humanitas Fiction, 2021).