Klaus Iohannis va desemna noul premier luni sau marți

Klaus Iohannis a spus că preferă un guvern politic iar PNL este dispus să preia guvernarea. Foto: digi24.ro

După ce consultările cu partidele politice s-au terminat, președintele Klaus Iohannis a anunțat când va desemna noul premier. „Consultările începute azi vor fi continuate luni, poate chiar și marti, într-o formulă mai restrânsă pentru a clarifica foarte bine ce trebuie făcut și de ce trebuie făcut. Eu intenționez să fac repede o desemnare. Luni, cel târziu marți, voi desemna un premier. În contextul desemnarii, să fie foarte clar, nu voi desemna un personaj din PSD, nu voi desemna PSD-iști pentru guvernare”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele României a mai precizat că preferă un guvern politic, adăugând că PNL s-a arătat dispus să preia guvernarea.

,,Prefer un guvern politic și nu voi căuta altă soluție decât un guvern politic. Astăzi s-au prezentat partidele și PNL, care a venit primul, a spus clar și răspicat că este dispus să preia guvernarea, chiar dacă este complicat, chiar dacă se anunță un parcurs dificil. Celelalte formațiuni au afirmat că vor sprijini într-o formă sau alta o astfel de abordare. Așa că de pe acum este destul de clar că ne îndreptăm spre un guvern PNL sau un guvern în jurul PNL, urmând în zilele următoare să se clarifice aceste nuanțe”, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele a vorbit și despre posibilitatea organizării alegerilor anticipate. ,,Personal, eu sunt în favoarea alegerilor anticipate, dar după prezidențiale. Constituția României nu favorizează alegerile anticipate. Aș putea chiar să spun că în actuala constituție se inhibă alegerile anticipate. Astfel de condiții se întrunesc greu și sunt dispus să mă implic, după prezidențiale, să găsim un consens între toate forțele politice. Dacă, repet, dacă ar pica 2 propuneri pe care le-aș face în perioada imediat următoare, acest guvern Dăncilă ar rămâne în funcție, lucru inacceptabil și ar rămâne în funcție până la alegerile anticipate din primăvară. Astfel, țara va fi aruncată într-un haos total!Așadar, acum avem nevoie de un guvern cât mai rapid, iar după prezidențiale vom relua discuția pe tema anticipatelor”, a mai declarat Klaus Iohannis.