23 aprilie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Klaus Iohannis, reacție după proteste: Manifestările violente, extremismul, xenofobia – intolerabile şi complet de neacceptat

Foto: Președintele Klaus Iohannis. Foto: presidency

Președintele Klaus Iohannis condamnă, într-un mesaj transmis marți, violențele și manifestările extremiste și xenofobe  care s-au petrecut la protestele care au avut loc luni. Președintele  nu este de acord și condamnă, de asemenea, „încercarea de a captura politic protestele”, pentru a le transforma în „vectori de propagare a urii, xenofobiei și antisemitismului”. Acesta a declarat că îi înțelege pe românii care sunt nemulțumiți după un an de restricții însă astfel de măsuri sunt în acest moment, singurele măsuri care ar putea să ne ajute pentru a stopa răspândirea COVID-19.

În declarația președintelui se arată următoarele:

Intolerabile și complet de neacceptat sunt manifestările violente, extremismul, xenofobia, toate acestea ascunse grosolan în spatele unor revolte îndreptate împotriva unor măsuri menite să protejeze viața și sănătatea tuturor. Inclusiv ale celor care protestează și neagă efectele dramatice ale unei pandemii care a îmbolnăvit peste o sută de milioane de oameni și a răpus milioane de suflete la nivel global.

Condamn cu fermitate orice încercare de a captura politic protestele pentru a le transforma în vectori de propagare a urii, xenofobiei și antisemitismului. Politicienii, indiferent de partidul din care provin, au o responsabilitate uriașă în aceste momente dificile pentru țara noastră.

Violența, instigarea la nerespectarea legii, la comportamente care pun în pericol viața românilor, extremismele de orice fel promovate în numele dreptului la liberă exprimare sunt toxice și nocive. Ura și violența nu duc niciodată la rezultate constructive pentru societate și, în mod cert, aceste comportamente reprobabile nu reprezintă România.” 

Iohannis a subliniat, încă o dată, că singurele metode prin care se poate stopa această pandemie sunt, pe de o parte, restricțiile menite să stopeze mobilitatea și aglomerările umane iar, pe de altă parte, vaccinarea. El susține că în țară campania de vaccinare este bine organizată și accelerează  în fiecare zi.