Klaus Iohannis: Din 1 iunie se vor redeschide terasele, plajele și deplasarea se va face fără declarație

Foto: presidency.ro

După ședința de ieri de la Cotroceni, pe tema gestionării pandemiei de coronavirus, preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații privind intrarea într-o nouă etapă de relaxare a restricțiilor, începând cu data de 1 iunie.

Se prevede ca după această dată, terasele se vor putea redeschide, circulația între localități să se facă fără declarație pe propria răspundere și de asemenea, se va putea merge la plajă, conform hotnews.ro.

Totuși redeschiderea teraselor se va face cu respectarea unor măsuri, mai speciale, care vor fi comunicate. Se vor amplasa mesele la cel puțin 2 metri distanță între ele, iar la o masă vor putea să stea maxim 4 persoane.

De asemenea, tot după 1 iunie, se va putea merge la plajă cu respectarea distanței de cel putin 2 metri între scaunele de plajă.

Președintele a menționat că va fi reluat transportul internațional, rutier și cel feroviar, în condiții de siguranță, de distanțare și igienă.

Tot de la această dată, se vor putea ține spectacole, dar în aer liber, cu un număr maxim de 500 de spectatori, care se vor supune unor reguli de distanțare și un control strict la intrare.

În legătură cu deplasările în afara localității, după 1 iunie, acestea se vor face în mod liber, fără a fi nevoie de declarație pe propria răspundere.

Președintele a dat detalii și despre competițiile sportive. Acestea se vor putea relua pentru sporturile care se practică în aer liber, mai puțin pentru sporturile de contact. În această etapă se vor ține fără spectatori.

Iohannis a mai specificat că Evaluare Națională se ține, începând din 15 iunie, iar pentru elevii care nu se pot prezenta din motive medicale și de carantină, se va mai organiza  și o a doua sesiune de Evaluare Națională, începând din 29 iunie.

La finalul declarației, Klaus Iohannis a îndemnat cetățenii să fie atenți, să respecte în continuare regulile de igienă și distanțare socială, să poarte mască în spațiile închise pentru a contribui la reducerea răspândirii coronavirusului în România.