Jumătate din job-urile actuale vor dispărea. Află care sunt job-urile viitorului

 

Se estimează că aproximativ jumătate din locurile de muncă actuale vor dispărea în următorii 25 de ani. Există teama că meseriile oamenilor vor fi preluate pe viitor de roboți. 30% din job-urile din prezent sunt realizate de mașinării, iar specialiștii din domeniu spun că vor mai apărea schimbări și în următorii 3-4 ani, astfel  vor dispărea peste 75 de milioane de locuri de muncă, potrivit digi24.

Despre job-urile care nu vor mai exista, Ciprian Stănescu, expert în inovaţie, declară:  “Sunt multe joburi care nu vor mai exista şi multe joburi care se vor transforma datorită – sau din cauza – noilor tehnologii. Fie că vorbim de şofer de tir sau lucrător de fast food sau de unele activități ale contabililor sau de ofițer de împrumut, aceste joburi în viitor se trasformă sau dispar de tot”

Despre problema înlocuirii muncii oamenilor cu cea a roboților, o mare spaimă pentru foarte multi muncitori, experții spun că nu ar trebui privită într-o manieră negativă. Chiar dacă până în 2022 se apreciază că peste 40% din activitățile oamenilor vor fi realizate de roboți sau împreună cu ei, ar trebui ca oamenii să înțeleagă mai bine ce presupune dezvoltarea tehnologică si cum să ne folosim de ea.

Deși intruducerea roboților este inevitabilă, o dată cu această dezvoltare vor apărea noi oportunități pe piața muncii. Vor fi multe domenii în care oamenii se vor putea orienta. Pentru a-și putea găsi locul în profesiile de viitor este foarte important să dețină abilități care să le deschidă noi perspective. Experții din inovație cred că aceste abilități ar putea fi: empatie, leadership, gândire critică și analitică, dar și capacitatea de a înțelege diferențele culturale.

Se spune că job-urile din viitor vor fi numeroase, pornind de la cele de inginer în nanotehnologie sau în tehnologie eoliană și solară, la ghid de turism spațial, tehnicial printare 3D, analist în securitate cibernetică, asistent de sănătate, creatori de realitate virtuală și până la designeri de părți ale corpului.

(Foto: startupcafe.ro)