16 iunie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Jaemin Han din Coreea de Sud, marele câştigător al finalei de Violoncel la Concursul “Enescu” 2020/ 2021

Jaemin Han, în vârstă de 15 ani, din Coreea de Sud, este cel mai tânăr câştigător al finalei de Violoncel la Concursul Internaţional “George Enescu” 2020/ 2021.

Pe 15 mai, sâmbătă, Jaemin Han a  reușit să câştige marele premiu al secţiunii de violoncel la Concursul Internaţional “George Enescu”, după o finală în care a interpretat Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel şi orchestră op. 107 de Shostakovich, la Ateneul Român, potrivit organizatorilor, anunță news.ro.

Pe locul al doilea s-a situat Sebastian Fritsch din Germania, iar locul al treilea i-a revenit lui Ştefan Cazacu din România.

Jaemin Han, care s-a înscris în competiţie la vârsta de 14 ani şi între timp a împlinit 15 ani, este cel mai tânăr câştigător în istoria Concursului “Enescu”.

Violoncelistul din Coreea de Sud a câştigat Premiul I al secţiunii de violoncel la sfârşitul unei finale în care a interpretat Shostakovich – Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel şi orchestră op. 107, acompaniat de Orchestra Filarmonicii “George Enescu”, sub bagheta cunoscutului dirijor Nicolas Altstaedt.

Despre câştigătorul locului al doilea, Sebastian Fritsch, se știe că are vârsta de 25 de ani și a interpretat în Finală Concertul în mi minor pentru violoncel şi orchestră op. 85 de Elgar. A studiat la universităţile de muzică din Freiburg şi Weimar, formarea sa fiind completată în prezent la Academia Kronberg, sub îndrumarea profesorului Wolfgang Emanuel Schmidt. Câştigător al Concursului de Muzică din Germania în 2019, Sebastian cântă la un violoncel Thorsten Theis din 2016.

Pe locul al treilea s-a clasat  românul Ştefan Cazacu (27 ani), care a intepretat în Finală Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră op. 104de Dvořák. Acesta a studiat la Bucureşti şi Viena, cu profesorii Marin Cazacu, Răzvan Suma şi Reinhard Latzko. A susţinut recitaluri în România, Olanda, Israel, Austria, Germania şi a colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România, dar şi cu Filarmonica din Chişinău sau cu Orchestra de Tineret din Alicante.

Juriul a oferit, de asemenea, un premiu special, pentru cel mai bun acompaniator al sonatei pentru pian şi violoncel nr. 2 în do major op. 26 de George Enescu, în valoare de 4.000 de euro, pianistei Naoko Sonoda. Acesta l-a acompaniat în semifinale pe Sebastian Fritsch. Premiul este o recunoaştere a calităţii interpretării pianistei, în condiţiile în care lucrarea este foarte dificilă.

Premiul I al Concursului Internaţional George Enescu 2021 este în valoare de 15.000 de euro. Câştigătorul are posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, alături de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii, precum precum şi premii speciale şi oportunităţi de promovare internaţională.Premiul al doilea este de 10.000 de euro, iar premiul al treilea de 5.000 de euro.Premiile secţiunii de Violoncel sunt în valoare de 30.000 de euro.

Trofeul ediţiei din 2020/2021, oferit celor trei tineri muzicieni, este realizat de artista Iulia Năstase din sticlă prelucrată şi gravată manual, special pentru Concursul Enescu şi inspirat de tema ediţiei, “Frumuseţe în Viaţă”.