3 august 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Izvoarele de la Slănic Moldova au trecut în proprietatea Primăriei

Foto: Primăria Slanic Moldova

Pentru prima dată de la descoperirea lor, izvoarele din staţiunea Slănic Moldova au trecut în proprietatea Primăriei şi a Consiliului Local.

Se pare că la sfârşitul săptămânii trecute, Primăria Slănic Moldova a semnat contractul pentru cumpărarea a 9 terenuri, cu tot cu construcţiile aferente, pe care se află majoritatea izvoarelor din renumita staţiune balneoclimaterică.

Suma plătită, 544.600 de lei, fără TVA, reprezintă circa 10% din bugetul anual al Primăriei sau 25% din bugetul de investiţii al oraşului, precizează Primăria într-un comunicat transmis luni AGERPRES.

“Este un efort considerabil depus de Primărie, însă, prin deciziile pe care le-am luat la nivel administrativ, dar şi la nivel de staţiune am reuşit să strângem banii necesari şi să facem astfel încât toţi oamenii să se poată bucura de beneficiile apelor minerale de la Slănic Moldova”, a declarat primarul Gheorghe Baciu.

Conform informațiilor funizate de primărie, până la naţionalizare, izvoarele de la Slănic Moldova au aparţinut Epitropiei Spitalelor “Sfântul Spiridon”, apoi au trecut în proprietatea Întreprinderii Balneo-Climaterice (IBC), care după 1989 s-a privatizat şi s-a transformat în SC Perla Moldovei SA. După intrarea în faliment a Perlei Moldovei, izvoarele au trecut în proprietatea unor persoane private, care ”le-au administrat şi folosit după bunul lor plac sau după interesele de moment”.

Întregul proces de cumpărare a izvoarelor a început în anul 2016, atunci când Consiliul Local Slănic Moldova a aprobat achiziţionarea a trei loturi de teren din zona izvoarelor, loturi care fuseseră scoase la licitaţie.

“Primele trei izvoare le-am achiziţionat cu banii strânşi din donaţii, sponsorizări sau campania Izvoarele minerale sunt şi ale tale, deoarece în acea perioadă Primăria nu avea bani şi mai avea şi conturile blocate. Lupta a continuat şi pe parcursul următorilor ani, fiind câştigată acum, când am obţinut ceea ce mi-am propus încă de la început: darea izvoarelor în folosinţă publică, astfel încât toţi oamenii, din întreaga ţară, să se poată bucura de beneficiile acestora”, a spus primarul Gheorghe Baciu, potrivit comunicatului preluat de Agerpres.

Anul acesta, UAT Slănic Moldova va obţine şi licenţa de exploatare pentru apele minerale.