10 mai 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Istoria arhitecturală a cartierului Vatra Luminoasă, într-o expoziţie la Galeria Macadam din Paris

Foto: news.ro

Expoziţia „Vatra Luminoasă, modelul oraşelor-grădină din Bucureşti“ constituie o călătorie în istoria arhitecturală a unuia dintre cele mai interesante cartiere ale Bucureştiului de la început de secol 20. Aceasta găzduită de Galeria Macadam a Institutului Cultural Român de la Paris între 3 noiembrie şi 17 decembrie 2020, conform unui comunicat

De altfel, Vatra Luminoasă este un cartier de locuinţe sociale, care a fost construit la periferia Bucureştiului între anii 1933 şi 1949. El era destinat muncitorilor, meşteşugarilor şi funcţionarilor. Cartierul, care se înscrie în istoria Mişcării Moderne, a fost conceput de arhitecţii Ioan Hanciu şi Nicolae Aprihăneanu, având la bază modelul oraşelor-grădini. Cei doi arhitecţi au pus pe primul plan spaţiile verzi, individuale şi colective, dar şi echipamentele publice. Aceste spaţii sunt astăzi protejate de Institutul Naţional al Patrimoniului şi constituie unica realizare de această calitate si anvergură din România interbelică.

Pentru a arata unicitatea acestui cartier, dar şi raportul cu istoria timpului său, expoziţia prezintă  documente de arhivă, cărţi, corespondenţe, carnete, schiţe, fotografii de epocă. Vor fi prezentate şi 15 imagini rezultate în urma unui fotoreportaj realizat cu această ocazie de artistul Nicu Ilfoveanu.

În plus, curatorul expoziţiei  va fi  arhitectul Jérémy Vercken de Vreuschmen, strănepot al arhitectului Ioan Hanciu.

De asemenea, în cadrul proiectului expoziţional, va fi lansat albumul bilingv „Vatra Luminoasă, le modèle des cités-jardins à Bucarest/ Vatra Luminoasă, modelul oraşelor-grădină în Bucureşti“, care conţine fotografii şi desene, publicat la editura Studio Zona, în colaborare cu asociaţia Ideilagram.

Volumul va fi lansat online în data de 5 noiembrie, la ora 18.00 (ora Franţei), pe pagina de Facebook a Institut Culturel Roumain de Paris fiind transmisă, în direct, de la Galeria Macadam a ICR Paris, prezentarea susţinută de Jérémy Vercken de Vreuschmen, curatorul expoziţiei. Cartea reia istoria şi arhitectura cartierului Vatra Luminoasă din Bucureşti, fiind realizată sub coordonarea lui Jérémy Vercken de Vreuschmen, cu contribuţia Irinei Calotă şi a lui Andrei Răzvan Voinea.

Acest volumul va fi lansat online în data de 5 noiembrie, la ora 18.00 (ora Franţei).  Totodată pe pagina de Facebook a Institut Culturel Roumain de Paris fiind transmisă, în direct, de la Galeria Macadam a ICR Paris, prezentarea susţinută de Jérémy Vercken de Vreuschmen, curatorul expoziţiei. Cartea reia istoria şi arhitectura cartierului Vatra Luminoasă din Bucureşti, fiind realizată sub coordonarea lui Jérémy Vercken de Vreuschmen, cu contribuţia Irinei Calotă şi a lui Andrei Răzvan Voinea.

Lasă un răspuns