28 iulie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Israel reia livrarea de combustibil către Fâşia Gaza

Foto: GettyImages

Israelul reia livrarea de combustibil către enclava palestiniană Gaza pentru producţia de energie electrică, o mişcare menită să reducă în continuare controlul impus în timpul războiului din mai dintre statul evreu şi Hamas, potrivit digi24.ro.

“Cu începere de luni, transferul de combustibil către centrala electrică din Fâşia Gaza va fi permisă prin terminalul Kerem Shalom”, singurul punct de tranzit pentru mărfuri între acest teritoriu palestinian sub blocadă şi Israel, a transmis într-un comunicat COGAT, organismul israelian responsabil pentru operaţiunile civile din teritoriile palestiniene.

Combustibilul livrat de Israel este finanţat de Qatar, a precizat pentru AFP un responsabil din serviciile de securitate ale statului evreu.

Hamas, mişcare islamistă armată aflată la putere în Fâşia Gaza, a denunţat săptămâna trecută “politica de tergiversare” a Israelului pentru a rezolva criza umanitară din enclava palestiniană, unde trăiesc înghesuiţi aproximativ două milioane de palestinieni şi supusă unei blocade israeliene de aproape 15 ani.

Statul evreu şi-a înăsprit restricţiile în timpul războiului de 11 zile cu Hamas în luna mai.

Săptămâna trecută, Israelul a reînnoit serviciul poştal către teritoriul palestinian şi a permis reluarea unor exporturi de produse agricole şi îmbrăcăminte. De asemenea, a extins zona de pescuit acordată locuitorilor din Fâşia Gaza de la şase la nouă mile marine şi a permis importul de materii prime pentru “uzinele civile esenţiale”.

Această serie de măsuri a debutat după încheierea unui armistiţiu care a intrat în vigoare la 21 mai şi care a pus capăt conflictului cel mai mortal dintre Israel şi Hamas după 2014.