Iohannis-Trump, o nouă întâlnire istorică! Vezi ce au declarat cei doi

Klaus Iohannis și Donald Trump s-au întâlnit aseară, 20 august, la Casa Albă iar președintele american l-a lăudat pe omologul său român pentru acțiunile sale privind combaterea corupției din țara sa. Trump a mai spus că i-ar plăcea să vină în România şi că cele două ţări au o relaţie mai bună ca niciodată, potrivit news.ro.

Președintele SUA a ținut să precizeze că în multe ţări corupţia este o problemă dificilă şi că ştie că şi în România există această problemă. El a adăugat că preşedintele Iohannis „face o treabă foarte bună” în această privinţă. „Cred că el este cel care poate rezolva problema”, a adăugat Donald Trump.

„Mulţumesc foarte mult tuturor, e o onoare să fiu alături de preşedintele României, este foarte respectat, a făcut o treabă foarte bună. Este un sezon politic în desfăşurare în România, dar îmi imaginez că vă descurcaţi foarte bine, pentru că sunteţi talentat, iubiţi poporul, iar noi avem o relaţie extraordinară cu România. Statele Unite şi România au o relaţie mai bună ca niciodată. Şi vreau să vă mulţumesc pentru asta! Avem relaţii comerciale foarte bune, afaceri în desfăşurare, să fiu sincer cu voi, avem mult comerţ cu România şi cu poporul său talentat. Noi cumpărăm, ei cumpără. Şi avem mulţi români în Statele Unite, sunt oameni extraordinari, muncesc din greu şi sunt oameni de succes”, a mai declarat Donald Trump.

„Vreau să subliniez că este o plăcere să fiu aici şi acum avem ocazia să vorbim despre parteneriatul strategic din România şi Statele Unite. Sub conducerea Statelor Unite facem tot ceea ce se poate la nivelul NATO şi cred că suntem pe drumul cel bun în acest sens”, a precizat, la rândul său Klaus Iohannis. Acesta a vorbit și despre faptul că preşedintele SUA este foarte interesat de creşterea prezenţei militare americane în România şi că discuţii tehnice vor avea loc cu secretarul Apărării. Iohannis a spus că a fost exprimată şi preocuparea legată de modificările la legislaţia fiscală.

„Am discutat cu preşedintele Trump în mod pragmatic şi deschis despre căile de aprofundare şi extindere a Parteneriatului strategic”, a declarat preşedintele Iohannis.  Iohannis a mai spus că Donald Trump a apreciat sprijinul puternic pe care românii, într-o majoritate covârşitoare, îl dau relaţiei cu SUA.

„I-am transmis domnului preşedinte Trump că relaţia transatlantică este vitală pentru civilizaţia şi valorile noastre occidentale şi continui să cred că fermitate acest lucru, mai ales acum, după ce România a încheiat cu succes preşedinţia Consiliului UE. Pe parcursul acestui mandat la UE am avut ocazia să ne coordonăm eficient cu SUA pe dosare de interes reciproc”, a adăugat Iohannis. El s-a declarat convins că Parteneriatul strategic va continua să genereze rezultate pozitive pentru România, pentru SUA şi comunitatea transatlantică.

Întrebat dacă va veni în România, preşedintele SUA a spus că își dorește să facă o vizită în țara noastră. “Mi-ar plăcea. (…) Este o chestiune pe care o vom discuta”, a precizat Donald Trump.

Președintele SUA i-a făcut cadou lui Klaus Iohannis o şapcă având sloganul ”Make România great again!””Să facem România măreaţă din nou!”. Este o aluzie la sloganul cu care Trump a câştigat alegerile prezidenţiale din 2016, ”Make America great again”. La rândul său, preşedintele român i-a dăruit liderului de la Casa Albă un stilou. Iohannis a probat şapca la întâlnirea dintre delegaţiile română şi americană. Potrivit imaginilor difuzate de Administraţia Prezidenţială, preşedintele şi-a pus şapca pe cap în aplauzele oficialilor SUA prezenţi la întâlnire.

Foto: facebook.com/klausiohannis+presidency.ro