Iohannis critică iar Guvernul Dăncilă! Vezi ce a spus președintele României

Într-un discurs ținut la Universitatea Politehnica București, Klaus Iohannis a acuzat guvernul condus de Viorica Dăncilă că nu a fost interesat de zona de tehnologie ci doar de acapararea statului de drept. Foto: INQUAM Photos/Raul Stef

Klaus Iohannis a ținut în această dimineață un discurs la la Universitatea Politehnica București în cadrul evenimentului de lansare a proiectului „România TechNation”. Președintele României nu a ratat ocazia să critice din nou guvernul condus de Viorica Dăncilă. Șeful statului a spus că actualul executiv de la Palatul Victoria nu a fost deloc interesat de zona de tehnologie ci doar de acapararea statului de drept, scrie stiripesurse.ro.

,,În sectorul digital, România este astăzi o țară a paradoxurilor. În ultimul deceniu, industria IT&C a ajuns la 6% din PIB. Valoarea actuală a pieței autohtone de profil este de circa 4,5 miliarde de euro, iar capitalul uman include peste 140 de mii de profesioniști angajați în domeniu. Cu toate acestea, digitalizarea economiei a rămas în urmă, în condițiile în care mai mult de o cincime dintre români nu au utilizat niciodată internetul și mai puțin de o treime are competențe digitale elementare, iar între zonele urbane și cele rurale decalajele digitale se adâncesc de la an la an. Avem, din păcate, cea mai scăzută performanță din Uniunea Europeană în privința serviciilor publice digitale, deși au trecut două decenii de când informatizarea administrației a fost declarată prioritate guvernamentală. Tocmai de aceea, mă aștept ca sprijinirea sectorului digital din România să se afle, cu titlu de prioritate zero, pe agenda oricărei guvernări. Din păcate, guvernanții din ultimii ani au avut ca prioritate zero acapararea legii și a instituțiilor, promovarea imposturii și asaltul asupra statului de drept, economiei de piață și bunei guvernări”, a spus Iohannis în fața asistenței.

Președintele României a continuat și cu alte atacuri la adresa Guvernului Dăncilă. ,,Într-o Românie normală, inovarea tehnologică trebuie privită ca un vârf de lance în dezvoltarea economiei și a societății, atât prin liderii consacrați, cât și prin companiile intrate recent pe piață. Transformarea digitală a statului nu este doar despre digitalizare, ci despre transformarea profundă a funcționării instituțiilor prin eficiență, integritate și transparență. În toate aceste privințe, guvernarea actuală a mers pe contrasens față de așteptările societății românești, arătând că este o guvernare paralelă cu nevoile de modernizare ale unei societăți de tip european în secolul XXI”, a mai spus Iohannis.