Iohannis cheamă mâine partidele la consultări. Vezi declarațiile președintelui

Președintele Klaus Iohannis a spus că cea mai bună soluție pentru redarea legitimității Parlamentului sunt alegerile anticipate, dar trebuie să existe consens. Foto: digi24.ro

După ce Guvernul Dăncilă a căzut în urma moțiunii de cenzură, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va chema mâine, la ora 11, partidele la consultări la Palatul Cotroceni.

,,Rezolvat! Azi a câștigat România! Căderea guvernului PSD este rezultatul firesc al reacției întregii societăți românești față de abuzurile și imcompetența acestui guvern. Acest proces se numește intrarea în istorie a PSD. Felicit PNL pentru inițiativa acestei moțiuni de cenzură, pentru efortul de a găsi susținere. Felicit și celelalte partide din Opoziție, care au pus umărul la îndepărtarea acestui guvern PSD-ist eșuat și derutat. Este un semn de maturitate politică, pentru că orice zi cu Guvernul Dăncilă era o zi pierdută. Voi convoca partidele parlamentare la prima rundă de consultări mâine, la ora 11, pentru că avem nevoie urgentă de un nou guvern”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele României a precizat  că că cea mai bună soluție pentru restabilirea legitimității Parlamentului o reprezintă alegerile anticipate. ,,Voi asculta propunerile partidelor și voi propune o formulă de executiv cu un mandat clar.  Cea mai bună soluție pentru redarea legitimității Parlamentului este întoarcerea la votul cetățenilor, alegerile anticipate, dar aceasta nu se poate face decât dacă există consens”, a declarat Iohannis.

Președintele a mai spus că va încerca desemnarea unui premier cât mai rapid, asta pentru că România are de rezolvat mai multe situații urgente și este nevoie de un guvern funcțional. ,,Sunt chestiuni care necesită o rezolvare urgentă. România are nevoie de un buget corect pentru anul viitor și trebuie ca în cel mai scurt timp să facem o nominalizare de comisar european care să respecte standardele Comisiei Europene. De asemenea, suntem în prag de alegeri prezidențiale și avem datoria de a le organiza cât mai bine, inclusiv pentru românii din diaspora. Voi lua o decizie cu respectarea Constituției și având în vedere că indiferent ce opțiune voi alege va fi una pentru rezolvarea cât mai rapidă a crizei politice. Trecerea moțiunii de cenzură este doar o etapă, dar bătălia cu PSD nu s-a terminat aici. De aceea cer românilor să vină la vot în număr cât mai mare, pentru că votul la alegerile prezidențiale, locale și parlamentare este esențial pentru democrație”, a spus Klaus Iohannis.