23 iunie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Iohannis a început luni vizita oficială în Japonia

Foto: News.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a început luni o vizită oficială în Japonia,  care va fi urmată de o vizită de stat în Republica Singapore. Iohannis va fi primit de împăratul Naruhito şi va semna un Parteneriat Strategic cu premierul nipon. În Singapore, se va defășura  prima vizită a unui preşedinte român în ultimii 20 de ani, potrivit unui comunicat  transmis de News.ro. 

Mai exact,  preşedintele Klaus Iohannis va vizita Japonia, în perioada 6-8 martie. El are  programate întrevederi cu Majestatea Sa Naruhito, Împăratul Japoniei, cu prim-ministrul Fumio Kishida, precum şi cu preşedinţii celor două Camere ale Dietei Naţionale a Japoniei.

Primul moment  importnt al vizitei a  avut loc luni, la ora 7:00, ora României, când Iohannis  s-a  întâlnit cu preşedintele Camerei Consilierilor, Hidehisa Otsuji şi apoi cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Hiroyuki Hosoda.

Primirea de către Majestatea Sa Naruhito, Împăratul Japoniei, şi Majestatea Sa Masako, Împărăteasa Japoniei este programată marţi, la ora 9:30, la Palatul Imperial.

La ora 11.10, ar urma să aibă loc întâlnirea cu premierul nipon, Fumio Kishida, la sediul Guvernului Japoniei. Cu această ocazie vor avea loc convorbiri oficiale,  dar și semnarea Declaraţiei Comune de Instituire a Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia, declaraţii de presă comune şi un dineu de lucru.

Trebuie spus că această vizită oficială în Japonia va include şi o deplasare la Kyoto,  ce are ca scop  întrevederi la nivelul autorităţilor locale.

”Principalul obiectiv şi eveniment al acestei vizite este ridicarea relaţiei bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, prin semnarea de către Preşedintele României şi Prim-ministrul Japoniei a Declaraţiei Comune de Instituire a Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia. Semnarea documentului încheie astfel un amplu proces de consultări şi negocieri, la cinci ani de la adoptarea deciziei de lansare a acestui Parteneriat Strategic, în cadrul dialogului dintre Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi regretatul premier Shinzō Abe, de la Bucureşti. Acesta este al doilea parteneriat strategic încheiat cu un stat asiatic, după cel cu Coreea de Sud”, a mai transmis Administraţia Prezidenţială.

 O data cu instituirea Parteneriatului Strategic cu Japonia se va  putea face avansarea cooperării româno-japoneze la cel mai înalt nivel, dar şi trecerea la o etapă superioară în ceea ce privește  valorificare potenţialului bilateral, în baza valorilor şi a principiilor împărtăşite de cele două ţări, pe trei dimensiuni cheie: politica externă şi dialogul pe teme de securitate, cooperarea economică şi în domeniul asistenţei pentru dezvoltare, respectiv cooperarea în domeniile culturii, ştiinţei şi tehnologiei, inovării, cercetării şi dezvoltării.

Print Friendly, PDF & Email