Interese de zeci de milioane de euro în blocarea licitației pentru operarea instalațiilor de gestionare a deșeurilor în Județul Alba

În ultimii ani autoritățile din județul Alba au inițiat o serie de proiecte privind managementul deșeurilor, exemplificând în acest sens: delegarea serviciului public de salubrizare stradală și deszăpezire în municipiul Alba Iulia, delegarea gestiunii activităților componente ale serviciului de salubrizare în judetul Alba, respectiv de colectare și transport a deșeurilor municipale în Zona 1 – Alba Iulia, delegarea colectării deșeurilor municipale Lot 2 și Lot 4, finalizate cu proiectul prezent, respectiv licitația în valoare de 78.105.104 lei pentru Delegarea prin concesiune a operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale în cadrul Sistemului de management integrat al deșeurilor în Județul Alba, de o importanță esențială pentru managementul integrat al deșeurilor din județ, cu efect în creșterea calității vieții oamenilor din Alba, protejând sănătatea acestora și dreptul la o viața curată și civilizată.

În paralel cu dezvoltarea acestor proiecte de mediu a fost dezvoltată și capacitatea administrativă a instituției UAT Județul Alba prin dezvoltarea cadrului instituțional, creșterea eticii profesionale, creșterea nivelului de integritate, progresul fiind vizibil și reflectat în rezultatele obținute pana în prezent. Dar pe lângă aceste progrese în cadrul administrației, există și multe mentalități retrograde care promovează, chiar prin luări de poziții directe în mass-media, sifonarea banului public și menținerea locuitorilor din județul Alba sub amenințarea poluării și a factorilor de mediu dăunători.

Accesul la justiție reprezintă un drept fundamental promovat de legislațiile internaționale, europene și de legislația românească realizat de cei interesați, așa cum se specifică în legislația UE, în condiții de cinste și probitate.

Dar cinstea și probitatea agenților economici, care, sub masca exercitării dreptului conferit de lege pentru contestarea procedurii, cei care au participat și au depus oferte la procedura pentru operarea instalațiilor de gestionare a deșeurilor în Județul Alba, sunt îndoielnice și în acest context vom analiza interesul real și nu cel promovat al fiecărui ofertant care, sub această deghizare, ascunde intenția de fraudare a fondurilor publice, adică cele ale cetățenilor din județul Alba.

Ce am aflat despre Polaris

Polaris M. Holding a participat la această procedură în asociere cu Polaris Mediu și a depus o ofertă în valoare de 75.275.667,14 lei. Potrivit raportului procedurii, oferta asocierii Polaris a fost declarată neconformă și inacceptabilă întrucât ofertantul nu a justificat cheltuielile cu salariile solicitate de autoritatea contractantă și a oferit răspunsuri neconcludente la solicitările acesteia de clarificări.

Martin Eduard Stelian, asociat al Polaris M. Holding S.R.L. și ulterior și administrator al acestei societăți și Banaga Marcel Daniel, administrator, ulterior Președinte al Consiliului de
Administrație al societății Polaris M Holding au fost anchetați pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

Firma constănţeană Polaris este patronată de fostul deputat PSD Constanţa Eduard Martin şi deţine contracte de salubritate în mai multe oraşe din ţară, este implicată într-un proces penal de amploare, alături de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre. Potrivit rechizitoriului DNA, Eduard Martin a dat șpagă pentru ca Polaris să câştige licitaţia de salubritate în Constanţa, rechizitoriul fiind confirmat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de către un complet format din 3 judecători, care l-au condamnat pe fostul edil la 9 ani şi 10 luni de închisoare, pe Martin la 5 ani şi 6 luni, iar firma la o amendă penală de 1 milion lei. Sentinţa definitivă urmează s-o dea completul de 5 judecători al ICCJ.

În perioada decembrie 2006 – februarie 2017, în calitate de asociat al societății Polaris M. Holding și ulterior și administrator al acestei societăți, inculpatul Martin Eduard Stelian a decis ca societatea să încheie relații comerciale fictive cu alte nouă firme (dintre care șase firme controlate de asociații societății Polaris M Holding) și să înregistreze în contabilitatea societății Polaris M Holding facturile emise pentru servicii fictive prestate de aceste societăți.

Prin aceste activități societatea Polaris M. Holding s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale către stat în sumă totală de 32.647.878,53 lei (18.982.418,04 lei TVA și 13.665.460,50 lei impozit pe profit).

În aceeași perioadă, inculpatul Banaga Marcel Daniel, în calitate de administrator, ulterior
președinte al consiliului de administrație al societății Polaris M. Holding, și apoi consilier al
administratorului Martin Eduard Stelian, a pus în aplicare decizia asociaților societății, între care și Martin Eduard Stelian, ca societatea să încheie relații comerciale fictive cu cele nouă firme.

Motive suficiente pentru care putem să ne punem întrebarea dacă această practică a societății Polaris a fost extinsă și la autoritatea UAT Județul Alba, cea care a organizat licitația privind Delegarea prin concesiune a operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale în cadrul Sistemului de management integrat al deșeurilor în Județul Alba.

Interesul Polaris pentru blocarea atribuirii contractului de delegare a operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale în cadrul Sistemului de management integrat al deșeurilor în Județul Alba este unul destul de evident și anume faptul că aceasta societate are încasări de peste, atenție, 100.000 lei zilnic, aferente transportului cantităților tratate la depozitul său din Târgu Jiu! În aceste condiții, având la dispoziție această conductă de bani publici, este normal ca Polaris sa fie interesată ca prin această conductă să curgă zilnic cât mai mult timp banii publici în favoarea sa.

Ce am aflat despre Eco Bihor

Eco Bihor a depus la această procedură o oferta în valoare de 97.795.578 lei. Oferta sa a fost declarată neconformă întrucât acesta și-a modificat în mod repetat oferta prin răspunsurile la solicitările de clarificari.

Eco Bihor are ca acționar majoritar firma maghiară Keviep. Administratorul Eco Bihor, Pásztai Zoltán, este şi acţionar persoană fizică în Ave Bihor, alături de fraţii Miklossy Ferenc Laszlo şi Miklossy Mate, nimeni alţii decât fiii patronului Keviep, Miklossy Ferenc.

Aşa cum se ştie, Miklossy senior şi fiul său Ferenc Laszlo împart un dosar penal de corupţie cu fostul preşedinte al CJ Bihor Kiss Alexandru, aflat acum pe rolul Tribunalului Bihor. Procurorii DNA îi acuză de corupţie pe tema atribuirii concesiunii gropii de gunoi de la marginea Oradei.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2003 – mai 2008, Miklossy Ferenc și Miklossy Ferenc Laszlo au participat la mecanisme complexe prin intermediul cărora au obţinut foloase necuvenite în valoare totală de 4.312.847 euro. Miklossy Ferenc și Miklossy Ferenc Laszlo, împreună cu alți suspecți, au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți comerciale înregistrate în România printre care și Eco Bihor SRL Oradea și Ungaria (Keviep Kft Debrețin), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de 300.000 euro, pentru a se exercita influenţa în favoarea societăţii comerciale Keviep, astfel încât aceasta să obţină de la Primăria Oradea adjudecarea contractului de parteneriat public-privat, având ca obiect construirea şi exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului.

Motive suficiente pentru care putem să ne punem întrebarea daca această practică a societății Eco Bihor a fost extinsă și la autoritatea UAT Județul Alba, cea care a organizat licitația privind Delegarea prin concesiune a operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale în cadrul Sistemului de management integrat al deșeurilor în Județul Alba.

Interesul blocării licitației îl reprezintă suma de 19.690.474 lei, având în vedere faptul că Eco Bihor a depus o ofertă în cadrul acestei proceduri, care este în acest moment blocată de către autoritatea contractantă UAT Județul Alba, ofertând o valoare a contractului cu 25% mai mare, echivalentul sumei de 19.690.474 lei, bani care urmează să fie sifonați din fondurile publice ale autorității contractante, deci din buzunarul locuitorilor din județul Alba!

Ce am aflat despre Eco Sud 

Eco Sud este o societate comercială pe acțiuni din București și are ca președinte onorific pe fostul tenismen Ilie Năstase, cunoscut pentru faptul că i-a fost deschis un dosar penal deoarece a fost prins băut la volan. Acesta a condus sub influența băuturilor alcoolice și ulterior a fost prins conducând fără permis. “Nasty” a reușit așadar performanța să se aleagă cu două dosare penale în doar șase ore!

Interesul Eco Sud este să pună mâna pe un contract de 77.284.503,96 lei și să pătrundă pe piața serviciilor de gestionare a deșeurilor din Transilvania!

Foto: ziarulunirea.ro

Interesul comunității locale și interesul financiar al cetățenilor reprezintă un element cheie care trebuie sa aibă întodeauna prioritate pentru că prin acesta se reflecta nevoi palpabile și legitime față de alte interese economice ,conjuncturale și de moment mai ales când sunt întemeiate pe speculații.

Proiectul Delegarea prin concesiune a operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor
municipale în cadrul Sistemului de management integrat al deșeurilor în Județul Alba a fost
realizat de autoritatea UAT Județul Alba cu mari eforturi și cuprinde Stațiile de transfer Tărtăria, Blaj, Abrud/Baia de Arieș, Stația de sortare din cadrul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor Galda de Jos, Stația de sortare Aiud, Stația de sortare Zlatna și Stația de sortare Baia de Arieș, Stația de Tratare Mecano-Biologică din cadrul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor Galda de Jos, administrarea Depozitului ecologic de deșeuri Galda de Jos și aduce un plus de sănătate, igiena stradală și confort localnicilor din județul Alba și integrează localitatile în linia zonelor cu standarde ridicate de mediu la nivelul standardelor europene avansate.

Depinde de autoritatea contractantă UAT Județul Alba cât va decide să țină blocată procedura, să fie sifonați banii din bugetul public și să mențină în pericol cetățenii din județ privind sănătatea și confortul acestora, în condițiile în care reamintim că Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Alba este un proiect în valoare totală de 60.257.187 euro (261.998.250 lei), din care cheltuieli eligibile fără TVA în valoare de 42.204.680 euro, investiție finanțată din fonduri CE, alocații bugetare și fonduri proprii.

Elementele din cadrul administrației publice Alba, cei care nu au înteles că etica și integritatea este esențială în viața unui funcționar public, cei care inventează artificii la limita legii în colaborare cu consultanți care sunt plătiți din bani publici pentru a da sfaturi inteligente privind blocarea unei proceduri pentru care suntem constrânși să plătim 100.000 lei zilnic din banii locuitorilor din Alba, care, până se deblochează situația, sunt cei care trebuie să plătească.

“După cum omul în perfecțiunea sa este cea mai nobilă dintre ființe, tot astfel, lipsit de lege și de dreptate, este cea mai rea ființă dintre toate”, afirma Aristotel, subliniind că la baza existenței sociale trebuie să stea, pe de o parte, conștiința individului, care îl indrumă spre a distinge între bine și rău, între permis și interzis, între lege și fărădelege și, pe de altă parte, dreptul, juridicul, care nu numai că delimitează în mod indubitabil binele de rău, dar prevede și măsurile represive, sancțiunile pe care le va suporta acel individ care acționează în contra prevederilor legale.