Institutul Cantacuzino vine cu vești bune! Pregătiri pentru vaccinul gripal

Institutul Cantacuzino desfășoară activități de interes strategic în domeniul asigurării protecției intereselor esențiale ale siguranței stării de sănătate a populației. Foto: bucurestifm.ro

Ministerului Apărării Naționale anunță demararea procesului de pregătire profesională a personalului de specialitate, în perspectiva producerii vaccinului gripal, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, aflat în subordine.

O echipă formată din operatori recent integrați în colectivul Institutului Cantacuzino efectuează, în scop de învățare a procedurilor și etapelor de producție, primele teste pe substrat biologic, în vederea realizării loturilor experimentale, necomerciale, de vaccin gripal. Procesul de instruire va avea caracter continuu, până la atingerea nivelului de performanță necesar, și va fi coordonat de specialiști ai institutului.

Pentru realizarea vaccinului gripal de mare importanță pentru sănătatea publică, operatorii din cadrul echipei se vor perfecționa la standardele naționale și europene în domeniu, cu respectarea normelor de siguranță și calitate care trebuie îndeplinite

Potrivit secretarului de stat pentru relația cu Parlamentul, Mihai Dan Chirică, la finalul acestui proces de instruire, operatorii Institutului Cantacuzino vor putea trece la realizarea primelor loturi experimentale, necomerciale, de vaccin gripal.

„Trebuie să ne asumăm răspunderea pentru acest proces ireversibil, la finalul căruia să readucem Institutul Cantacuzino la statutul de producător de vaccin gripal. Obiectivul nostru este să facem tot ce e posibil pentru a asigura independența țării în acest domeniul și, astfel, să fim mult mai bine pregătiți pentru a face față unor situații de risc epidemiologic. De aceea, reluarea producției de vaccinuri la Institutul Cantacuzino, în cel mai scurt timp posibil, este o datorie în primul rând față de români”, a declarat Mihai Dan Chirică pentru mapn.ro.

100 de posturi de cercetători, medici, biologi, biochimiști, farmaciști, ingineri și personal administrativ au fost scoase la concurs în acest an.

Pentru modernizarea zonelor de producție ale institutului, atât pentru achiziționarea de noi echipamente de înalt nivel tehnologic, cât și pentru reabilitarea și consolidarea infrastructurii existente, Ministerul Apărării Naționale a alocat peste 40 de milioane de lei.