Inspectorii ANAF fac verificări! Vezi ce amenzi au dat

Foto: Adevarul

În luna august, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au realizat mai multe controale, în urma cărora au găsit numeroase abateri în modul în care firmele fiscalizează încasările prin intermediul caselor de marcat, conform Mediafax.

Conform unui comunicat ANAF, inspectorii au verificat 1.341 de firme din toată țară, care comercializau produse şi prestau servicii în domenii precum comerţul cu îmbrăcăminte, încălţăminte şi produse nealimentare, alimentaţie publică (restaurante, cluburi, baruri, cafenele, patiserii, legume-fructe), florării, servicii de înfrumuseţare (coafor, frizerii, centre de relaxare), vulcanizări etc.

Au fost aplicate 1.553 amenzi în valoare totală de 6,88 milioane lei, iar confiscările de numerar, venituri ilicite şi bunuri au ajuns la  737.706 lei. Cum unele locații au încălcat prevederile legale privind utilizarea şi dotarea caselor de marcat, inspectorii antifraudă au dispus suspendarea activităţii comerciale în 61 de locaţii.

Pe parcursul anului, ANAF a verificat modul în care 4.832 de firme din toată ţară fiscalizează încasările prin intermediul caselor de marcat. Au fost gasite abateri de la prevederile legale, prin urmare au fost aplicate 1.470 avertismente şi au fost dispuse 4.366 amenzi contravenţionale în valoarea totala  de 21,14 milioane de lei, iar confiscările de numerar, venituri ilicite şi bunuri au  ajuns la valoarea de 4,15 milioane de lei.

De asemenea, în timpul acestor controale, inspectorii au informat agenții economici despre obligația legală de a avea noile case de marcat cu jurnal electronic și de a le utiliza  pentru fiscalizarea tuturor încasărilor provenite din vânzările de bunuri sau prestările de servicii direct către populaţie. Tot ei au obligația de a avea documente justificative, fiscale si contabile, pentru toate sumele introduse în punctul de lucru si operațiunile efectuate.

Un alt aspect de care trebuie luat în considerare este că după dispunerea planurilor de remediere nu se vor mai aplica avertismente şi vor urma sancţiuni importante: amendă de până la 10.000 lei, confiscarea tuturor încasărilor, chiar dacă au fost înregistrate în case de marcat vechi fără jurnal electronic şi suspendarea activităţii comerciale a punctului de lucru până la dotarea cu noile case de marcat cu jurnal electronic.