Îngrijorător! Sistemul energetic național, aproape de colaps

Foto: flickr.com

România a fost de două ori în acest an în pragul unui black-out (pană de curent generală la nivel naţional). Potrivit Agerpres, cel mai recent caz a fost săptămâna trecută, odată cu oprirea unui reactor de la Cernavodă şi a centralei de la Brazi, a declarat Franck Neel, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Downstream Gas.

“România a fost foarte aproape de black-out de două ori în acest an, o dată la începutul anului, în iarnă, şi a doua oară zilele trecute, când au fost oprite atât Unitatea 1 de la Cernavodă, cât şi centrala de la Brazi”, a spus Neel.

Potrivit lui Franck Neel, acest lucru a fost cauzat de lipsa capacităţilor de generare. Mai mult, nu se pot finanţa investiţii în noi capacităţi de generare pentru că nu există posibilitatea încheierii unor contracte pe termen lung.

Săptămâna trecută, Unitatea 1 a centralei de la Cernavodă a fost oprită începând de miercuri, timp de o săptămână, perioadă care a coincis cu o hidraulicitate scăzută şi cu o producţie mică de energie eoliană.

Astfel, au crescut importurile, România utilizând la capacitate maximă linia de interconectare cu Ungaria. De asemenea, preţul energiei pe piaţa spot din România a fost cea mai mare din regiune, de multe ori dublu faţă de celelalte ţări.