14 mai 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Infracțiunile economice, fraudarea fondului de mediu și raportările de reciclare fictivă a deșeurilor au dus la percheziții în București și șase județe și la reținerea a 4 persoane vinovate

Victorie a poliției române care și-a arătat valoarea prin descoperirea infracțiunilor de evaziune fiscală, raportările fictive de reciclare a deșeurilor, deturnarea banilor destinați Administrației Fondului pentru Mediu, care duc de fapt către cei care sunt beneficiarii reali ai acestor periculoase infracțiuni.
Toate aceste infracțiuni au fost premeditate și puse în practică de un grup de interese format la nivelul fostei conduceri a PMB alături de Mihai Mugur Toader, fostul primar al sectorului 2, Robert Negoiță, fostul și actualul primar al sectorului 3, Daniel Florea, fostul primar al sectorului 5, Nicolae Barbu, fostul primar al orașului Giurgiu și Cristian Grătianu, fostul și actualul administrator public al județului Giurgiu.
Grupul de interese a fost creat în anul 2019 și a dirijat majoritatea deșeurilor produse în București, Voluntari și Giurgiu la groapa ilegală de gunoi din Ulmeni, Călărași, în scopul deturnării banilor publici ai primăriilor, evazionării TVA-ului, a banilor destinați Administrației Fondului pentru Mediu și dirijării acestora spre campaniile electorale din septembrie 2020 cât și spre buzunarele proprii.
Grupul de interese a utilizat funcționarii publici corupți pentru a elibera autorizații ilegale de mediu în baza cărora a fost posibilă realizarea infracțiunilor de mediu și a evaziunilor fiscale de proporții.
Steluța Boitan și Maria Păun de la APM Călărași au eliberat autorizații ilegale pentru firmele Utiltrailer și Cassano Metal, favorizând infracțiunile de mediu și evaziunea fiscală. Simona Aldea și Elena Gîrban de la APM București au eliberat autorizații ilegale de mediu pentru societățile de salubrizare Supercom, SD3 – SALUBRITATE SI DESZAPEZIRE S3 S.R.L și Salubritate Fapte 5 S.A., care au transportat ilegal deșeurile din București la Ulmeni, Călărași, favorizând infracțiunile de mediu și evaziunea fiscală.
Ioana Popescu de la APM Giurgiu a eliberat autorizații ilegale de mediu pentru transportarea deșeurilor din Giurgiu la groapa ilegală de la Ulmeni, Călărași, favorizând infracțiunile de mediu și evaziunea fiscală.
De asemenea, Octavian Pătrașcu și Ciprian Șoavă de la ANPM au susținut eliberarea autorizațiilor ilegale de mediu de către agențiile din subordine și favorizează continuarea infracțiunilor prin eliberarea de autorizatii ilegale de mediu direct de către ANPM pentru societatea Bucharest Zero Waste Energy S.R.L, continuatoarea poluatorilor Utiltrailer și Cassano Metal.
Protejarea întregii afaceri a fost asigurată pe linia GNM de către Gabriela Dorojan, din postura de comisar general iar ulterior de către Mărioara Gătej, comisarul șef al GNM care a înlocuit-o pe Gabriela Dorojan.

Transportul ilegal al gunoaielor produse de bucureșteni continuă și după schimbarea conducerii PMB, după schimbarea conducerii din ministerul mediului și chiar după arestarea poluatorilor de la Utiltrailer și Cassano Metal

Deșeurile au inundat la propriu capitala, sunt aruncate pe terenurile virane, în lacuri și pe malul acestora, pe linia de centură, chiar și în parcul din Piața Unirii, sub ochii neputincioși ai autorităților.
Transportul ilegal al deșeurilor produse de bucureșteni continuă nestingherit chiar și după schimbarea conducerii PMB, deși legea prevede clar responsabilitatea primarului general și a consilierilor CGMB privind gestionarea deșeurilor produse de bucureșteni.
Departamentele de specialitate care conduc în fapt instituția pe segmentul deșeurilor au ramas neschimbate și fac în continuarea “legea “ în PMB.
Deși conducerea Ministerului Mediului a fost schimbată, deșeurile continuă să fie transportate ilegal și aruncate la întimplare din cauza conducerii Agenției pentru Protecția Mediului București, care eliberează autorizații de mediu ilegale pentru societățile de salubritate care transportă deșeurile produse de bucureșteni și care, într-un final, ajung sa inunde capitala.

24 de percheziții în București și șase județe, 4 persoane reținute pentru reciclarea doar pe hârtie a deșeurilor

Poliţia Română a anunțat, luni dimineaţă, că ofițerii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, efectuează 24 de percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti şi judeţele Călăraşi, Dolj, Ilfov, Olt, Prahova şi Timiş.
Surse din cadrul Poliției Române au precizat pentru Newsweek România că sunt vizate în mod special companiile Utiltrailer SA și Cassano Metal SRL, din Oltenița. Ancheta procurorilor vizează și compania Reciclad’or, care ar fi funcționat ca un liant între generatorul de deșeuri și reciclatori.

Florin Răzvan Alecu, percheziționat

„Până în acest moment au fost reținute 4 persoane. Perchezițiile sunt în derulare, inclusiv la Alecu Florin Răzvan”, susțin anchetatorii.
Florin Răzvan Alecu, conform declarațiilor de avere depuse pe site-ul Ministerului Mediului, este director al Direcției Schimbări Climatice și Dezvoltare Durabilă. El mai este și președintele Asociației Sportive Viitorul Clinceni și vicepreședinte al Asociației Drepturilor și Intereselor Legitime ale Consumatorilor.
Compania Utiltrailer este patronată în acte de Benonie Victoraș Păun, Daniela Mihalache și arădeanul Liviu Marius Ilievici. Cealaltă firmă, Cassano Metal, este patronată de George Mircea Păun, Daniela Mihalache și Vasilică Răzvan Stoica.
Atât proprietarul Cassano Metal SRL, Păun George Mircea, cât și cel al Utiltrailer, Păun Benonie Victoraș, sunt rude cu Maria Păun, șefa serviciului de reglementări din cadrul Agenției de Mediu Călărași. Mai multe articole din presa locală și centrală atrag atenția că Maria Păun a eliberat în mod nelegal autorizația de mediu pentru Utiltrailer la punctul de lucru din Jud. Călărași, Municipiul Oltenița, Șos. Călărași, km 4, în imediata vecinătate a fluviului Dunărea.
Deşeurile care ajung în Olteniţa-Călăraşi la Utiltrailer SA şi Cassano Metal provin în principal din municipiul Bucureşti (Sectorul 2 – 500 tone/zi, Sectorul 3 – 450 tone/zi, Sectorul 5 -300 tone/zi), Municipiul Giurgiu – 100 tone/zi, Ilfov şi Voluntari 200 tone/zi prin platformele ilegale de transfer a deşeurilor amplasate în strada Gherghiţei nr. 23 C, Sector 2 operată de Supercom S.A, în strada Doctor Constantin Istrati nr. 52-54, Sector 5, operată de Salubritate Fapte 5 S.A. şi Drumul Lunca Visagului nr. 42-60 din Sectorul 3, operată de SD3 – SALUBRITATE SI DESZAPEZIRE S3 S.R.L. şi în sat Tunari, comuna Tunari, jud. Ilfov, operată de Cassano Metal S.R.L

Compania Reciclad’or, condusă de concubina lui Truică

Compania Recliclad’or, despre care anchetatorii susțin că este intermediar între generatorii de deșeuri și reciclatori, este condusă de Daniela Ionela Cîțu, concubine lui Remus Truică. Conform Registrului Comerțului, Reciclad’OR SA este deținută, la zi, de patru acționari: Klaus SRL, Unicom Production SRL Filiala Urlați, Maspex România SRL și Colect’or Glass SRL. Primii trei acționari au câte 1% fiecare. Majoritatea de 97% a acțiunilor este deținută de Colect’or Glass SRL, firmă cu sediul la aceeași adresă cu Reciclad’OR SA.
Colect’or Glass SRL este deținută de șapte persoane fizice. Șase dintre acestea dețin, însă, sub 19% din părțile sociale. Majoritatea părților sociale (81,32%) este în proprietatea Dianei-Ionela Cîțu. Așadar, controlul asupra Reciclad’OR SA este exercitat de către Diana-Ionela Cîțu.