29 martie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

„Indiile galante” în regia lui Andrei Şerban, producţie a Operei Naţionale Române Iaşi, va fi prezentată la Bucharest Opera Festival pe 1 iulie

Foto: News.ro

Opera Naţională Română Iaşi participă la prima ediţie a Bucharest Opera Festival cu spectacolul „Indiile galante” de Jean-Philippe Rameau, în regia lui Andrei Şerban. Evenimentul va avea loc vineri, 1 iulie, ora 19:00, pe scena Operei Naţionale Bucureşti.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

Bucharest Opera Festival  este programat  în perioada 24 iunie – 2 iulie pe scena Operei Naţionale Bucureşti. Festivalul are potenţialul de a deveni un eveniment anual şi va oferi publicului bucureştean ocazia de a cunoaşte performanţele în domeniu ale tuturor instituţiilor naţionale de profil aflate în subordinea Ministerului Culturii, cărora li se alătură ca invitaţi, de această dată, Opera Română Craiova şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” din Chişinău.

]n cadrul evenimentului , opera ieşeană va prezenta unul dintre cele mai apreciate spectacole din repertoriu, „Indiile galante” de Jean-Philippe Rameau, în regia lui Andrei Şerban. Având premiera la Iaşi în 2012, titlul a mai fost montat de Andrei Şerban şi la Opera Garnier din Paris, în 2003.

„Am fost onoraţi de faptul că am fost invitaţi să participăm la amplul eveniment artistic-cultural Bucharest Opera Festival. Sunt extrem de încrezător că artiştii noştri vor lăsa o impresie excelentă şi publicul va aprecia din plin Indiile galante, pe care doar teatrul liric ieşean îl are în repertoriu în România. Este un spectacol plin de culoare şi frumos, care poartă amprenta inconfundabilă a maestrului Andrei Şerban.”, a declarat managerul interimar al Operei Naţionale Române din Iaşi, Andrei Fermeşanu, potrivit unui comunicat News.ro.

„Indiile Galante, voiajul fără frontiere. Ce poate aduce un spectacol de teatru sau de operă într-o lume plină de conflicte şi agonii? Teatrul nu oferă niciodată soluţii, dar oare muzica poate atenua suferinţa şi durerea unei colectivităţi confuze? Uneori da. Nici măcar muzica nu poate schimba lumea, dar Bach, Mozart, sau, de ce nu, Rameau fac un pas în acea direcţie. În limitele sale, arta e capabilă să redea energie şi curaj şi să anime un sentiment de respect faţă de viaţă. Imaginaţia artistică traversează frontiere, trece peste bariere, creează punţi şi descoperă drumuri neştiute. Ce sunt Indiile galante? Opera-balet este o creaţie a barocului secolului XVIII. Are la bază o tematică generală, nu o intrigă dezvoltată, iar personajele nu au o realitate psihologică, ceea ce dă în schimb curs liber creativităţii compozitorului şi libretistului. Gândirea estetică a lui Rameau, pur carteziană, îmbină „raţiunea cu teoria pasiunii”. Geometria precisă, aproape matematică a muzicii, creează un contrast binevenit cu improvizaţia veselă şi jucăuşă a unui voiaj iniţiatic imaginar”, spune Andrei Şerban înaintea premierei din 2012.

Print Friendly, PDF & Email