Incendiile continuă în Australia. Autoritățile declară stare de urgență

Foto: adevarul.ro

Incendii de  vegetație  care au început săptămâna trecută încă nu au fost domolite. Pentru prima dată, cel mai mare oraş al Australiei, Sydney şi împrejurimile lui  se confruntă cu cel mai înalt nivel de alertă de incendii emis vreodată. Autoritățile chiar au dat mai multe avertizări, viețile locuitorilor  și casele lor fiind în mare pericol.

“Nimic nu este construit sau conceput pentru a rezista la acest gen de situaţie catastrofală la care ne aşteptăm”, a spus şeful Departamentului de pompieri din statul New South Wales, din care face parte şi Sydney.

Această situație se poate explica prin faptul că în aceste zile au fost temperaturi ridicate şi  se așteaptă ca marți să apară și vânturile puternice, ceea ce va alimenta incendiile de vegetaţie. Toată această situație a determinat-o pe şefa executivului local Gladys Berejiklian să declare stare de urgenţă timp de o săptămână începând de astăzi, după cum relatează AFP.

Astfel urmează ca 350 de şcoli vor fi închise. Autoritățile au delegat armata sa ofere sprijin logistic pompierilor.

Mâine se preconizează că cele mai afectate zone să fie Munţii Albaştri, la vest de Sydney, regiunea viticolă Hunter, la nord, şi regiunea Illawarra, la sud de Sydney.

Rainbow Flat, orașul aflat  la nord de Sydney, a activat serviciile de urgență  pentru a tăia ramurile copacilor şi a redeschide drumurile, astfel încât să permită  evacuarea  animalelor din zonele care ar putea fi devastate de incendiile de vegetaţie.

Până acum acest aceste incendii de vegetație au avut consecințe foarte grave, s-au soldat cu 3 morți, aproximativ 100, printre care şi 20 de pompieri, au fost răniţi și peste 150 de locuințe au fost distruse.