Încălzirea globală a “ucis” primul ghețar din Islanda. Vezi gestul impresionant al autorităților

Potrivit unui raport publicat de cercetători, gheața care acoperea 16 km pătrați în 1890 nu mai avea decât o suprafață de 0,7 km pătrați.

Încălzirea globală este o problemă tot mai gravă. Autoritățile din Islanda au astras atenția asupra riscurilor pe care le poate produce, după topirea ghețarului Okjokull, cunoscut și sub numele de „Ok”.

Este primul fenomen de acest gen, astfel se trage un real semnal de alarmă. Încălzirea climatică amenință dispariția altor 400 de masive glaciare. Potrivit livescience.com, ghețarii din Islanda pierd anual aproximativ 10 miliarde de tone de gheață. Astfel, până în 2020, este posibil ca restul ghețarilor să aibă soarta lui Okjokull.

Cercetătorii din Islanda și cei din Statele Unite vor inaugura o placă memoriala pe locul unde era poziționat Ok. Evenimentul va avea loc pe 18 august și se adresează generațiilor viitoare. „Ok este primul ghețar din Islanda care și-a pierdut acest statut. În următorii 200 de ani, toți ghețarii noștri ar putea avea aceeași soartă. Monumentul este o dovadă că înțelegem ce se întâmplă și ce trebuie făcut”, au spus cercetătorii.

Foto: edition.cnn.com