12 august 2022

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

În plină pandemie deșeurile contaminate ale bucureștenilor sunt împrăștiate pe terenurile agricole din Oltenița

Începând cu anul 2019 Municipiul Oltenița și satul învecinat Ulmeni au devenit ținta depozitării ilegale și îngropării deșeurilor provenite din București sau din alte localități și chiar a deșeurilor de proveniență transfrontalieră, introduse în România prin portul Constanța sau prin porturile dunărene.

Nelu Iordache, cu suportul lui Ludovic Orban, a pus la cale un plan diabolic și a transferat deșeurile colectate în Capitală, în orașul Giurgiu, în alte localități din Ilfov cât și cele de proveniență transfrontalieră, la Ulmeni, Călărași.

Începând din septembrie 2019 și până în prezent, pe amplasamentul din Șoseaua Călărași km 4, Oltenița, județul Călărași, gestionat de Utiltrailer SA și Cassano Metal SRL, au fost transportate ilegal aceste deșeuri, care au fost îngropate direct în sol sau depozitate pe o înălțime de peste 10 metri și apoi incendiate periodic, toate aceste activități ilegale desfășurându-se sub paravanul unei activități de sortare și tratare a deșeurilor.

S-a creat astfel o periculoasă groapă de gunoi ilegală, care a ajuns astăzi la o suprafață de peste 100 de hectare, unde sunt depozitate direct pe sol deșeuri menajere care generează levigat și produc un dezastru ecologic fără precedent, o contaminare ireversibilă a zonei de sud și o poluare permanentă a fluviului Dunărea.

Groapa de gunoi de la Ulmeni Călărași, operată de Utiltrailer SA si Cassano Metal SRL, a devenit acum cea mai mare groapă ilegală din Europa! În prezent cantitățile cumulate din acest amestec de deșeuri depozitate direct pe sol sau îngropate fără cea mai mică protecție depășesc cantitatea de 200.000 de tone iar munții de gunoaie au ajuns la 10 m înălțime. Gunoiul în amestec cu levigat este depozitat direct pe sol sau îngropat, pânza freatică este distrusă, aerul este contaminat. Toate acestea se întâmplă într-o zonă naturală protejată a României, înscrisă pe listele ariilor protejate Natura 2000 și a sitului Gumelniţa de la Olteniţa – Măgura Gumelniţa, înscris în Lista monumentelor istorice.

De atunci și pănă astazi calitatea factorilor de mediu din Oltenița și Ulmeni a început să se degradeze treptat iar zeama toxică provenită din deșeuri s-a scurs în pânza freatică. Aceasta la rândul ei migrează pe zeci de kilometri în subteran, ajungând astfel în apa potabilă și în culturile agricole care infestează animalele și oamenii.

Nu este o coinidență faptul că, periodic, la groapa de gunoi de la Ulmeni, Călărași, au loc incendii. Acestea sunt declanșate în mod intenționat chiar de către societatea Cassano Metal pentru a nu se putea stabili clar volumul deșeurilor depozitate ilegal, nivelul evaziunii fiscale și al fraudării banilor publici, care sunt ușor de determinat în funcție de volumul deșeurilor de pe amplasamentul Utiltrailer și Cassano Metal.

Nu mai puțin de 3 incendii devastatoare, care au pus la grea încercare pompierii, au avut loc in lunile august și septembrie anul curent pe amplasamentul contaminat de la Ulmeni, Călărași, intoxicând și mai grav cetățenii din zona de sud a județului.

Incendierea intenționată a deșeurilor a fost folosită in vara aceasta de către Cassano Metal inclusiv pentru a putea dovedi îndeplinirii măsurilor de mediu care presupuneau reducerea volumului deșeurilor de pe amplasament.

O nouă infracțiune recent inventată pentru a scapa de gunoaie este împrăștierea acestora pe câmpuri, sub paravanul compostului. În realitate, aceste deșeuri sunt departe de a fi compost, sunt doar deșeuri mărunțite, pline de substanțe nocive care provoacă boli grave, așa cum au arătat studiile de sănătate publică efectuate de societăți specializate, care au prelevat probe de sol și apă în apropierea localității Ulmeni și au investigat calitatea aerului.

Aceste studii au confirmat contaminarea populației din cadrul comunităților locale cu mercur, care are o toxicitate extrem de mare și poate produce leziuni cerebrale, renale şi ale căilor respiratorii, cu plumb, care poate duce la îmbolnăvirea cu cancer iar o expunere de lungă durată poate avea efecte devastatoare asupra creierului, cu antimoniu, o substanță extrem de nocivă care poate cauza cancer, cupru care poate provoca ciroza, boala Wilson şi boala Alzheimer.

În ceea ce privește aerul s-au înregistrat depăşiri ale valorilor maxim admise la parametrii pentru pulberi totale în suspensie, amoniac şi hidrogen sulfurat. Pulberile totale în suspensie produc infecţii respiratorii şi boli aerogene (difteria, scarlatina, tuberculoza, pneumonia, tusea convulsiva etc.), viroze (gripa, guturai, rujeola, varicela, oreion, etc.) şi micoze pulmonare, așadar au un potențial crescut de răspândire a bolii covid în plină pandemie.

S-au constatat de asemena depășiri la hidrogenul sulfurat, care este foarte toxic pentru oameni și poate duce la blocarea transferului de oxigen, iar în concentraţii mari poate provoca moartea.

Pe lângă toate acestea, din cauza mizeriei provenite din gunoaie, mai nou la Ulmeni, Călărași a apărut și pesta porcină!

Levigatul, zeama toxică provenită din deșeuri, se scurge în pânza fratică, care, la rândul ei migrează pe zeci de km în subteran și astfel ajunge în apa potabilă din zonă, în fântânile oamenilor, transmițând boli grave celor care beau sau se spală cu apa infectată.

Apa infectată cu levigat ajunge la animalele care o beau și se contaminează cu substanțe toxice care ulterior ajung tot la oameni prin consumul de carne sau lapte. În agricultură apa pentru irigații infectată cu levigat ajunge în culturi, legume, cereale, fructe, pe care le contaminează și ulterior ajung tot la om prin consumarea acestora.

În tot acest tablu dezastruos, SD3 Salubritate și Deszăpezire Sector 3, care deține un punct de lucru la Ulmeni, Călărași, dorește construirea unei platforme de 30.000 mp pentru a aduce gunoiul bucureștenilor în Oltenița, conform proiectului de hotărâre aflat la punctul 63 pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local al Primăriei Sector 3, din data de 28.10.2021, conform extrasului de mai jos.

De parcă dezastrul ecologic de la Ulmeni, Călărași nu nu ar fi fost de ajuns, în prezent cei doi operatori ai gropii ilegale de gunoi, Utiltrailer SA și Cassano Metal SRL, cu ajutorul primarului Milescu, încearcă mărirea capacității de tratare a deșeurilor la locația din Ulmeni, Călărași. Utiltrailer și Cassano Metal vor să se extindă și sunt sustinuți de primarul Milescu care a promovat o hotărâre în acest sens.

Din fericire însă, noua echipă de consilieri locali a acordat în sfârșit atenție numeroaselor solicitări venite din partea cetățenilor din zonă, a mers la fața locului să vadă dezastrul și a simțit pe propria piele situația gravă cu care se confruntă locuitorii.

Astfel, consilierii locali oltenițeni de la PSD, PRO România și PMP, chiar și unii dintre consilierii PNL care nu pot accepta ca Oltenița sa devină coșul de gunoi al României, unde alte localități își descarcă gunoiul, au hotărât să ia măsuri, blocând în ședința de Consiliu Local din data de 30 septembrie 2021 inițiativa legislativă de extindere a platformelor de gunoi de la Ulmeni, Călărași.

Au reușit să blocheze cu succes un proiect de hotărâre promovat de primarul Costinel Milescu privind extinderea acestei gropi ilegale de gunoi. Mai mult, s-au mobilizat și au depus inclusiv un proiect de hotărâre de consiliu care urmează sa fie introdus pe ordinea a următoarei ședințe de consiliu sau prin convocarea unei ședințe extraordinare de consiliu cu această singură temă, prin care vor să voteze protejarea populației din Municipiul Oltenița de deșeurile provenite din alte localități și adoptarea de măsuri pentru ecologizarea zonelor contaminate și distruse de caracatița formată din politicieni și oameni de afaceri fără scrupule.

În mod evident, Primarul din Oltenița, Costinel Milescu se opune acum inițiativei consilierilor care vor să salveze comunitatea din Oltenița prin interzicerea depozitarii deșeurilor provenite din alte localități.

Ceea ce se întâmplă în prezent la Ulmeni, Călărași, reprezintă una dintre cele mai mari crime de mediu care au loc în Romania, deoarece contaminarea terenurilor se extinde mult peste zona amplasamentului din Municipiul Olteniţa, Şoseaua CĂLĂRAŞI, KM 4, pe zeci de hectare in jurul Olteniței. Proprietarii de terenuri au impresia că imprastie un îngrășământ pentru fertilizarea terenurilor însă de fapt ei își contaminează terenurile agricole cu un deșeu toxic care pune în pericol sănătatea umană.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email