Horia Georgescu, fostul şef al ANI, achitat definitiv în dosarul ANRP

Instanţa a admis apelul declarat de Georgescu faţă de sentinţa prin care Curtea de Apel Bucureşti îl condamnase, pe 14 februarie 2018, la 4 ani de închisoare cu executare. Foto: news.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) la achitat pe fostul şef al ANI, Horia Georgescu, în dosarul privind despăgubirile de la ANRP, anunță agerpres.ro.

În baza art. 396 alin. 1 şi 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I C.proc.pen. achită inculpatul Georgescu Horia, pentru infracţiunea de abuz în serviciu, prevăzută de art./2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen. şi art.309 C.pen. cu aplic.art.35 al.1 C.pen. şi art.5 C.pen. Constată că inculpatul a fost reţinut pentru 24 de ore în data 16.03 2015 şi arestat preventiv de la 18.03.2015 la 09.07.2015″, se arată în hotărârea ICCJ.

În același dosar, magistrații instanței supreme l-au condamnat, la 8 ani de închisoare cu executare, pe fostul deputat PNL de Argeș, Theodor Cătălin Nicolescu.

Totodată, ICCJ a dispus și achitarea avocatei Ingrid Mocanu și a fostului deputat Marko Attila-Gabor, aceștia fiind de asemenea inculpați în dosarul retrocedărilor ANRP.

În acest dosar, procurorii DNA au dispus, în 9 aprilie 2015, trimiterea în judecată a opt persoane care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, precum şi a patru persoane care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.

Astfel, au fost trimişi în judecată foştii deputaţi Marko Attila şi Theodor Nicolescu, fostul preşedinte al ANI Horia Georgescu, Ingrid Zaarour, Mihnea Remus Iuoras, Ingrid Luciana Popa-Mocanu, Remus Virgil Baciu si Constantin Catalin Canangiu. De asemenea, au fost trimişi în judecată expertii evaluatori Gheorghe Visoiu, Alexandru-Florin Hanu, Neculai Nistor si Dorin-Cornel Drula.